Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÉVI 900 000 DOLGOZÓVAL KEVESEBB – Valódi Willkommenskultur kell – WELT/RózsaS

2022. január 02. 18:40 - RózsaSá

ÉVI 900 000 DOLGOZÓVAL KEVESEBB – Valódi Willkommenskultur kell – WELT/RózsaS

 D. Terzenbach, Országos Munkaügynökség: „A munkapiacon tarvágás fenyeget.” Soha nem látott munkaerőhiány várható, demográfiai okokból is. Sok külföldi vendégmunkást nem tud itt tartani az ország. Lengyelország, Bulgária, Románia hazatelepítési akciókat szervez. „Célzott bevándorlási politikára van szükségünk. Kínával, Japánnal, több angolszász állammal kell vetélkednünk. Sokan közülük több évtizedes tapasztalattal bírnak. Ha nem építünk ki egy valódi Willkommenskultur-át, ekveszítjük a versenyt. Ápolók jöhetnek Kolumbiából, Mexikóból, Indonéziából. Most 34,3 millió ember dolgozik, de 2035-ig 7 milliót elveszíthetünk.

A járvány éket vert a munkapiacba. Egyrészt hiányoznak a munkaerők az ápolásban és az IT-ben, másrészt egy millió van egy éve munka nélkül. Nem leszünk képesek mindet átképezni. Mindig lesz egy zoklicsoport, akik a digitális társadalom iramával nem tudnak lépést tartani. Szociális munkapiac segíthet az évek óta munka nélkül élőknek. Az automatizálás és a transzformációs folyamatok során sok munkahely eltűnik, de ugyanennyi létre is jön – ám más profillal. Főleg a munkaadók feladata, hogy definiálják, milyen képzésre van szükség. Az ügynökség abban segít, hogyan juthat valaki A-cégtől B-céghez. Ha nem sikerül a hiányt pótolni, a gazdasági növekedés és a jólét forog kockán.

 WELT 27. 12. 2021

Fachkräftemangel

 MERKEL UTOLSÓ AJÁNDÉKA – Német fegyverexport/RózsaS

A nagy koalíció utolsó napjaiban közel 5 mrd € értékű fegyverexportot hagyott jóvá, a 4 mrd-on felül. A 9,043 mrd-dal meghaladta 2019-es rekordját. Sevim Dagdelen Linke-képviselő kérdésére adott választ a gazdasági miniszter. A „kisegített” országok élén Egyiptom szerepel, mely többek között egy Meko 200 fragettot kap. Bűnlajstroma: emberi jogok megsértése, fegyveres konfliktus Jemenben és Líbiában. A kiviteli engedély 3 fregattra és 16 légvédelmi rendszerre vonatkozik, a Thyssenkrupp Marine Systems és a Diehl Defence termékeire.

 A felelősség a mai Scholz kancellárt is terheli, aki a választás előtt restrikciót ígért a fegyverexportban. Gyakorlat, hogy a kormány utolsó napjaiban nem hoz fontos döntéseket. Ezt is megszegte a szűk kör, a Szövetségi Biztonsági Tanács (Bundessicherheitsrat). Ennek Scholz is tagja volt és még 8 miniszter. Titokban üléseznek, a jegyzőkönyvek is titkosak. Scholz itt is átlátható engedélyezési politikát ígért.

 Az SPD egy fegyverexport-kontroll-törvényt is beharangozott, mely garantálná, hogy az EU-n és a NATO-n kívül a szállítást erősen korlátozná. Egyiptom eszerint a jövőben egyáltalán nem kaphatna német fegyvert, mert nem írta alá az ATT nemzetközi fegyverkereskedelmi egyezményt. Most az új koalíció pártjain múlik, lesz-e ilyen törvény? A zöld gazdasági minisztertől, Robert Habeck-től is sok minden függ. Az is alapvető kérdés, maradjon-e a fegyverexport a gazdasági miniszternél, hisz a fegyver nem rendes kiviteli áru, nem szabad gazdasági kritériumok szerint dönteni róla.

 dpa, 25. 12. 2021

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr116801750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása