Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ONLINE-DATING – Szerelem a neten – ZEIT/RózsaS

2022. január 06. 21:10 - RózsaSá

ONLINE-DATING – Szerelem a neten – ZEIT/RózsaS

 

Minden harmadik dating-ező itt ismerkedett. Minden harmadik szingli a neten keres új szerelmet. Ám a digitális flörtölők elzüllenek és rontják az üzletmodellt. Marc Schachtel (37) informatikus vezeti a Parship csoportot (forgalma 500 M €).

 

ZEIT: Schachtel úr, a dating-platformok virágkorukat élik?

SCHACHTEL: Mindenképp. Karácsony után +10-20% felhasználóval bővülünk.

Z: Ön most kampányt indított, amelyben fölszólítja kuncsaftjait, viselkedjenek tisztességesen. Ennyire eldurvult a helyzet?

S: Nemcsak nálunk, össztársadalmi jelenségről van szó. Korábban az online-dating ritka volt, ma mindenki ismer egy párt, akik az interneten jöttek össze. Ám különösen a járvány óta kellemetlen dolgok történnek, melyek veszélyeztetik az ágazatot. A felhasználók minden csatornán egyre több barátságtalan híreket kapnak. Ez a dating-portálokon különösen sértő. Piackutatásunk kihozta, hogy a szinglik 25%-a már ghosting-olt, vagyis egyszerűen eltűnt, miután reményt keltett. Ez sértő a faképnél hagyott érzelmeire. Ezt egy bárban nem teheti meg, hacsak ki nem mászik a WC-ablakon. Másik probléma a benching, amit már minden ötödik átélt. Ennél „biztos padra ültetem”, közben tovább keresem a Mr. vagy Mrs. Perfekt partnert. Akit így lebegtetnek, arra ez igen sértő. De ez még nem minden. Az ezredfordulós hölgyek fele kapott már „dick pick”-et, vagyis pénisz-fotót. Mi ezeket azonnal eltávolítjuk. Ekkor átmennek a WhatsApp-ra vagy az SMS-re. Nő a türelmetlenség. Találkozunk? - kérdezik és ha 2 perc múlva nem jön válasz, máris méltatlankodnak. „Miért nem válaszolsz? Mi bajod?” Aztán szidalmaznak.

Z: Tehát ez a ghosting ellentéte.

S: Pontosan. De őket talán már tízszer otthagyták, ezért frusztráltak és eleve aggresszív hangnemben kezdik. Így korbácsolódnak föl ezek a trendek.

Z: A kovid miatt nőtt az érzékenység?

S: Igen, ez hozzájárulhatott. A nők a találkozásnál óvatosabbak lettek. A férfiak lerohanták őket, a naponta tucatjával érkező üzeneteket meg sem tudták válaszolni. Ez mindkét oldalt frusztrálta. 68% szingli úgy érzi, belefáradt a dating-be és szünetet akar. Swipe-fatigue-nak is nevezik, amikor már nincs kedve a tömérdek üzenő szinglik profiljait jobbról balra swipe-olni, törölni.

Z: Az Önök reklámját most át kellene írni: „Minden 11 percben az egyik szingli frusztrálja a másikat”.

S: Valóban, ma már gyorsabban is megy. Ha az összes dating-platformot nézzük, tényleg így lehet. Az online-dating-et ismét kellemesebbé és értékesebbé kell tennünk. Ezért új szabályokat vezetünk be. Hogy megakadályozzuk, hogy a felhasználók irdatlan sok üzenetet gyorsan kiüssenek, csak napi 60 új kontaktust engedélyezünk.

Z: Mért nem kevesebbet?

S: Ha durván korlátoznánk, sokan elállnának, ekkor a service mindenki számára rosszabb lenne. Mi pedig, ígéretünk szerint, nagyon sok embert akarunk összehozni. A copy-and-paste gombot is kiiktattuk, az első üzenetnél. Így nem lehet ugyanazt a szöveget egyszerre sokaknak elküldeni. A levél legalább 7 szóból kell, hogy álljon, legyen valami tartalma, ne csak „Hey!”.

Z: A 7 szó még mindig rövidebb egy tweet-nél.

S: De így legalább elindul egy gondolat! Kényszeríteni senkit sem akarunk, csupán ösztönözni, hogy többet tegyen egy kapcsolatért. Ezek gazdaságilag kockázatos lépések, nem is teszi más. Látni fogjuk, melyik módosítás funkcionál a gyakorlatban. Mindenesetre az első visszajelzések biztatóak. Érzékeny pontra tapintottunk.

Z: Nem szankcionálhatnák a ghosting-olókat?

S: Nem zárom ki, erre felé haladunk.

Z: Aggresszív kommunikáció mindenütt van a neten. Ezt hogy oldják meg?

S: Eddig senkinek sem sikerült. De összerakhatunk egy terméket, amely kezeli és gyöngíti a problémát. Ha a ghosting-ot és más viselkedést kevésbé teszünk valószínűvé, a felhasználók ismét nagyobb bizalommal lesznek egymás iránt. Ismét több közelséget és elkötelezettséget szeretnénk az online-dating-be behozni. Ne tekintgessenek körül, mi van még. Ne csinálják csak úgy mellékesen, WC-n ülve! Abszurd!

Z: Sok a versenytársuk a piacon. Önök azt akarják jelezni, hogy Önöknél tisztességesebb kommunikáció folyik?

S: Igen. Más az ügyfélszolgálatunk. Aki rosszul viselkedik, sárga, majd piros lapot kap – a végén kizárjuk, ha prémium ügyfél is.

Z: Az online-dating miatt ma boldogtalanabbak a szinglik, mint régen?

S: Úgy gondolom, a mérleg pozitív. 20 év Parship nyomán több mint egy millió ember lett szerelmes. (??RS). Az is valószínű, hogy ezek a negatív trendek sok társkeresést meghiúsítanak, sokan tartósan boldogtalanok lesznek. Ebben az online-dating-nek is szerepe lehet. Milliók nyüzsögnek ezeken a platformokon. Ez azt sugallja, egyszerűen és gyorsan partnert kaphatunk. Innét ered a felületesség és a kicserélhetőség, mely nem erősíti mások megbecsülését és tiszteletét. Valahogy egymás megismerését elfelejtettük. Mi egyedül ezt nem javíthatjuk meg, a többieknek is igyekezniük kell.

Z: Önök mennyire nőhetnek még?

S: Nagyon! Ma 800 millió szingli él a világon, 2025-re egy milliárd lesz. Az USA-ban az új kapcsolatok 40%-a online-dating-ről indult. Németországban ez egyelőre 36%.

Z: Lesz-e a jövőben társajánlat DNS-teszt alapján?

S: Ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Az emberek nem akarnak tömegesen vér- és szagmintákat küldözgetni. Sokkal fontosabbnak tartják az élő találkozást, amikor érzékszerveik segítenek dönteni. Virtual reality esetleg előfordulhat, találka fotózott vagy avatar formában, de ez sem az igazi.

Z: A fogyasztóvédelem bírálja az Önök szerződéseit. Ezek túl hosszú időre szólnak és automatikusan korán meghosszabbodnak.

S: A szerződések futamideje nem lehet rövid, az ügyfél szánjon elég időt a keresésre. Ne higgye senki, hogy 11 perc alatt találhat valakit.

Z: Nem barátságtalan, hogy az előfizetés 6-24 hónappal automatikusan meghosszabbodik?

S: Ez az abo szerkezete.

Z: De miért 12 hét a felmondási határidő? A szerelem egy pillanat alatt születik.

S: Sokat befektetünk, hogy új és főleg tisztességes ügyfeleket hozzunk a platformra. Ez sokba kerül és a szolgáltatás egy ponttól nem ingyenes. Március 1-jén jön a fair szerződéseket szabályozó törvény. Az új szerződések lejártukkor automatikusan meghosszabbodnak határozatlan időre, de havonta fölmondható.

Z: Önöknél meg lehet adni, hogy valaki beoltott és csak ilyenekkel kíván kapcsolatra lépni?

S: Vita után úgy döntöttünk, ezt nem tehetjük kötelezővé. Nem vagyunk sem politikai, sem egészségügyi szervezet. Sokan profilszövegükben megadják oltottsági státuszukat, ez OK. Mi nem kérjük, hogy erről nyilatkozzanak.

 

ZEIT, 6. 1. 2022

Anständig Geld verdienen

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7716805862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása