Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ OMIKRON PARADOXON – ZEIT Hamburg, RózsaS, német-sajtó figyelő

2022. január 14. 18:10 - RózsaSá

AZ OMIKRON PARADOXON – ZEIT Hamburg, RózsaS, német-sajtó figyelő

 

Az omikron enyhébben betegít, de szélsebesen terjed. Néhány szabály leszűrhető.

 

Ez nem posztpandémiás vírus! Globális gyors terjedése rekordokat dönt. A várva várt pirula már forgalomban van, de csak akkor segít, ha rögvest, az első tünetkor bevesszük. Sokkal jobban véd a frissítő oltás, amely nem csak frissít, hanem teljessé teszi az előző oltások védőhatását.

 

Az első és a második oltás csökkenti a súlyos állapot kockázatát. Az omikron enyhébb és főleg a felső légutakat támadja, nem hat mélyen, mint elődei. Ám jóval fertőzőbb és villámgyorsan terjed.

Ez vezet a paradoxonhoz: A veszély az óriási fertőzésszám. A kórházak tele lesznek, a fertőzött személyzet is karanténba kerül. Ami Brémában még fenyegetés, az az UK-ban és az USA-ban már valóság. Az omikron fölborítja a játékszabályokat: A no-covid-stratégia-ország Ausztrália hirtelen 1,5 millió fertőzöttet számlál. Kína, bár továbbra is kevés esetet jelent, a helyi kitöréseket drasztikus lezárásokkal próbálja elfojtani. De egyre nyilvánvalóbb, hogy az omikront nem tudja megállítani. A nemzeti vakcinák sem segítenek. Röviddel a téli olimpia előtt a helyzet ellenőrizhetetlenné válik.

 

Izrael, a bezzeg-ország, már a 4. immunizálásba kezdett. Ez is egy globális minta, amely Izraelt Brémával összeköti. Ahol nagyon korán oltottak, ott most tömegesen kell frissíteni. Összegében az omikron kegyetlen: Senki sem ússza meg, ha oltott, ha oltatlan. Reménykeltő, hogy a vágtató vírus így előbb ér a végére. Nincs kényelmes kiút. Minél rövidebb a vége előtti szakasz, annál meredekebb. A kontaktcsökkentések kitolják az utolsó napot, de laposítják a görbét. Az oltottak száma is növekedhet.

 

Kína: Hirtelen vesztes?

Január 9-én az omikron hivatalosan is megérkezett. A kelet-kínai Tianjin 14 millió lakosának tesztelést írták elő. Az iskolákat bezárták, több negyed lakosai lakásukat sem hagyhatják el. Tízezreket küldtek karanténhotelekbe. Kína zéró-kovid-stratégiája megmérettetik. Egy hónappal a pekingi téli olimpia előtt a kormány el akarja fojtani a fővárostól 150 km-re dúló kitörést. Tianjin-ben jan. 12-ig 97 omikron-fertőzöttet jelentettek. A forrás ismeretlen. 500 km-re délre, Anyang városában 84 esetet találtak. A két város közötti kapcsolat: Decemberben egy fertőzött egyetemista városról városra utazott. Epidemiológusok ettől az időponttól számítják az omikron megjelenését. A kormány még keményebben reagál. A kínai vakcinák alig védenek az omikron ellen, hiába a 87% átoltottság. Az olimpia egy superspreader-event-té válhat. A kormánynak kevés eszköz van a kezében. A lakosság BionTech-vakcinával való átoltása segítene, de ez politikailag nem elképzelhető. Egy kínai mRNA-vakcina engedélyezése hónapokig eltarthat. Ugyanez érvényes a covid-19-pirulákra, súlyos eseteknél, bár ennek nagyobb esélye van Kínában. Ezektől sokat vár a kormány, akkor is, ha korán kell bevenni. Egy EU-diplomata: „Segítene megőrizni tekintélyüket a zéró-kovid stratégiából a zéró-halál-stratégiába való átmenetnél.” Így nem ismernék el, hogy rossz vakcinát alkalmaztak, hanem mondhatnák, a pandémia új szakasza új szert kényszerített ki. Ha a vírus tovább terjed, Kína több nagyvárost kénytelen lesz lezárni egy időben. Eddig a legtöbb kínai a kormány pandémia-politikája mögött állt. De ez változhat. Karácsony óta Xi'An milliós város egy delta-kitörés miatt le van zárva. A lakosok élelemhiány miatt zúgolódnak. Egy állapotos nő elveszítette magzatát, mert PCR-teszt nélkül nem akarták fölvenni a kórházba. Még több lockdown veszélyes lenne a kormányra.

 

USA: Az omikron-képlet

Jeffrey Shaman (53) epidemiológus a Columbia Egyetemen. Modelle szerint az USA-ban az omikron-hullám január közepén éri el csúcspontját. Ez 5 millió fertőzöttet jelent hetente, a rejtettek ötször ennyien lehetnek. A napi új fertőzések száma 700 000, ez háromszor annyi, mint 2021 januárjában. Személyzethiány miatt sok légi járatot töröltek, a kórházakban egyre kevesebb az ápoló. Shaman modellje ezt már december közepén mutatta. Akkor kezdett el az előrejelzésein dolgozni, amikor Dél-Afrikában magasba szökött a fertőzöttek száma. „Elég komplikált matematikai probléma, sok dinamikát figyelembe kell venni.” A számításba bevette a hidegebb telet, az emberek hosszabb beltéri tartózkodását, az életkort, az átoltottságot. Hogy január után mi lesz, ő sem tudja előrejelezni. „Nem tudjuk, hogy nálunk is a meredek görbe úgy fog zuhanni, mint Dél-Afrikában. Vélhetőleg tovább fog tartani, mert az USA nagyobb, sűrűbben lakott és a többség elszórtan lakik. A vírus az idősek körében tovább élhet és több áldozatot szed, mint a fiataloknál. Hozzá jön a politikai megosztottság: a republikánusok kevésbé oltottak. Meglehet, az új normalitáshoz kell még pár év. Addig az emberek megtanulnak még pár görög betűt.”

 

A brémai labor

Korán kezdtek oltani, a 3 hullámot jól visszaverték, a legmagasabb átoltottsággal. Mégis újév után emelkedtek az esetszámok, 1260-nal (jan. 11) országosan legmagasabbak. Az ok a közeli Dánia és Hollandia magas fertőzöttsége. Másik magyarázat: Bréma saját átoltottsága áldozata lehet. Az oltások nagyon régiek és veszítettek hatásukból. Továbbá, míg mások ünnepeltek, Bréma tesztelt és sokat talált. Pontosan leképezi a fertőzéstörténetet – másoktól eltérően. Ami itt történik, az előbb-utóbb másoknál is megtörténik. Claudia Bernhard, egészségügyi szenátor: „Már nem azt kérdezzük, miért ilyen magasak nálunk az esetszámok, hanem, hogy másutt miért ilyen alacsonyak.” További növekedésre számítanak.

Jörn Moock, egészségház-igazgató: „Új szó kellene az exponenciálisra, olyan gyors a járvány.” Míg pár hete minden kontaktnak utána jártak, most csak a szűk kört ellenőrzik, bár 210-ről 450-re nőtt a személyzet. Még a Bundeswehr is besegít és néhány külső cég. C. Bernhard: „Az ápolók munkája az önkizsákmányolással határos. Csak azért tartanak ki, mert belülről motiváltak.” A régiekhez hozzájönnek az omikron-betegek. A szenátor asszony óvatosan optimista: „Sok jel arra mutat, hogy az omikron egy köztes fokozat, ezután a vírus endemikus lesz. Akkor együtt élhetünk vele. Ám még most is sok a súlyos eset, az elhalálozás és a long covid.”

Felix Diekmann, St.-Joseph kórház: „Lassan a határainkhoz érünk. Egy intenzív-betegre 2,5 ápoló kell, hogy jusson – három műszakban.” A sok fertőzött mellett hogyan tartsa fel a normál üzemet? Nem várva a politikusokra, látogatási tilalmat rendelt el. Attól tart, hogy a kitörés-cluster-ek egész osztályokat bénítanak le. Nincs több embere. Reméli, a meredek görbe zuhanni fog.

 

UK: Over the Limit

A Homerton Hospital London észak-keleti National Health Service (NHS) kórháza. Kaupp-Roberts ginekológus személyzet-hiánnyal küzd. Nincs elég bába. „Az egészségügyi rendszer összeomlóban van.” Az UK-ban, jan. 11-én, 1759 volt az esetszám hetente 100 000 lakosnál. Rendőrök, vasutasok kerülnek karanténbe, a szemét az utcán marad. 24 NHS-kórház jelentett szükségállapotot. A Homerton előtt sorban állnak a mentőautók, egyes páciensek 9 órát is vártak. Sok hívásra a mentők ki sem tudnak menni. Jó hír: Az intenzíven jóval kevesebben feküsznek, mint tavaly télen, ezek sem nagyon súlyos esetek. 60% oltatlan, 90% nem kapott frissítő oltást. A britek 76,5%-a oltott, hasonlóan a németekhez. A kormány konténer-ambulanciákat állít föl a kórházak tehermentesítésére. Itt katonák is segítenek. Kaupp-Roberts: „Még 2-3 kemény hét jöhet.”

 

ZEIT, 13. 1. 2021

Das Omikron-Paradox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr316813444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása