Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

OLIMPIA VAGY PARANOIA? - SPIEGEL/RózsaS

2022. február 01. 17:29 - RózsaSá

OLIMPIA VAGY PARANOIA? - SPIEGEL/RózsaS

 

A 2022-es téli olimpiát Kínában számos probléma fenyegeti. A német atléták a járvány mellett sportszerűtlen versenyfeltételektől, szennyezett ételtől, kémkedéstől tartanak.

 

A lelet hova vezetne. Vagy a véleményszabadság: Mi történik, ha egy sportoló kritikusan nyilatkozik Kínáról? Legdrasztikusabban a cybertámadásokra figyelmeztetnek a szakemberek. A kínai vendéglátók a rendezvényt kémkedésre használhatják ki. Edzők titkos, évtizedekig gyűjtött tréningadatait leszedhetik a németek telefonjairól. A világrekordoknál másodperc töredékeire szerezhetnek előnyt. Peking a német csapat legnagyobb kockázata lesz?

 

Wolfgang Maier, Alpin-Sportvorstand beim Deutschen Skiverband (DSV): „Felelőtlenség sportolókat oda küldeni.” A corona-teszteket manipulálhatják. Egy pozitív PCR-rel bárkit ki lehet túrni a versenyből.

 

Nem ez lenne az első eset, amikor a vendéglátók csalnak. 2014-ben Szocsiban, az oroszok a titkosszolgálat segítségével sportolóik doppingszeres vizeletét cserélték tisztára. Ez volt a legnagyobb botrány az olimpia történetében. Hanns Michael Hölz, a német Snowboard Szövetség elnöke, évekig volt a nemzeti doppingügynökség (NADA) tagja: „A kovidteszttel ugyanúgy vissza lehet élni, mint a doppingteszttel.” Problémás a Corona Test (CT)-határ. Minél magasabb, annál kisebb a vírusterhelés. Maier hónapok óta követeli, legyen világos szabály, mely CT-értéknél mondható ki, hogy a teszt pozitív vagy negatív. Az olimpiaszervezők hosszas hezitálás után az értéket 40-ről 35-re vitték le. Ez elegendő a fair startfeltételekhez? (RKI: 30 már fertőző. RS).

 

A pekingi reptéren már 70 személy tesztje lett pozitív. Őket elszigetelték. Egy német is pozitív lett a hét elején (jan. 24. RS). Georg Hackl, háromszoros versenyszán-olimpiagyőztes: „Már semmi értelme az egésznek. Egy évvel el kellene halasztani.”

René Spies, bob-edző a start előtti napokat egyedül, különszobában töltötte. Családjával való együttlét csakis maszkban és gyorsteszttel történt. Röhejes volt és halálosan komoly. Ha megfertőződik, több éves munkája vész el. Ha egy edző vagy sportoló beviszi a vírust a csapatba, az olimpiai álom szétpukkad. Ugyanígy stresszelte magát a német delegáció 149 atlétája és segédje. Az omikron gyors terjedése a sportszövetségeket arra kényszerítette, hogy tovább szigorítsák a védekezést. Sokan elszigetelték magukat, még gyerekeiket sem engedték iskolába. Spies: „Ez már a paranoiával határos.” (Vajon a "mezei" szomszédjukra is ennyire vigyáztak? RS).

 

A doppingellenőrök felelőtlenek. Egyszer egyikük maszk nélkül üldögélt Spies sportolóival, másikuknak csak egy régi tesztet sikerült fölmutatnia. Decemberben a Winterberg-i bobpályáról egy ellenőrt ki kellett dobni, mert egyáltalán nem volt tesztje. A NADA közvetetten beismerte, hogy nem követeltek tesztet munkatársaiktól, de most pótolták. Csakhogy már késő. A bobcsapat szombaton (jan. 29) Pekingbe repül.

 

A dopping árnyként kíséri a sportolókat, különösen étkezéseknél.

Kínában az állati takarmányhoz anabolikus clenbuterolt adagolnak. Ezen tiltott szer maradványai a sportolók tányérjaira kerülhetnek. A német teniszező, Dimitrij Ovtcharov, 2010-es kínai utazása után dopping-gyanúba keveredett. 2008-ban Pekingben a jamaikai futóknál is ilyen szert találtak. Most a vendéglátók garantálták, hogy az olimpiai falu étkezdéjébe csak ellenőrzött élelem kerül. Igen ám, de nem mindenki lakik ott. A német bob-csapat, hely híján, másutt kapott elhelyezést. Spies úgy tervezi, sportolóit naponta az olimpiai faluba viszi ebédelni. Máshol húst nem ehetnek. Az északi összetett csapat (Nordische Kombinierer) szintén kint lakik. Elutazásuk előtt egy dietetikus azt tanácsolta, fogmosásnál használjanak palackozott ásványvizet, mert a vezetékes víz minősége Pekingben nem megfelelő. A német delegáció saját szakáccsal utazik, aki főzőlapot, kenyérsütőt, tartalék evőeszközt visz magával. Bundestrainer Hermann Weinbuch: „Néha jót tesz egy kis hazai, pl. bajor császármorzsa!” (Kaiserschmarrn).

 

A csomagjában egy új okostelefon, egy IOC-szponzortól, (Internationale Olympische Komitee, IOC) saját handy-jét nem kapcsolja be. Az új telefonjára már fölrakott egy kódoló app-ot, hogy bizalmasan kommunikálhasson. Szigorúan tartja magát a törvány által előírt személyes információ-védelemhez. Kína azzal büszkélkedik, hogy szabad internet-hozzáférést biztosít és ezzel Facebook, Twitter, WhatsApp közösségi oldalakhoz is – melyek egyébként korlátozva vannak. A német biztonsági szakértők azonban figyelmeztettek, hogy ezeket a csatornákat a kínaiak ellenőrizhetik. Egy régi CIA-munkatárs arcfelismerő- és ellenőrző kamerákra is számít , valamint beszélgetések lehallgatására az olimpiai faluban.

 

Különösen kényes, hogy több sportoló a Bundeswehr, a vám vagy a Bundespolizei alkalmazotta. Az ő kontakt- és kommunikációs adataik a munkaadójukhoz és feletteseikhez vezethet el, akik ezáltal támadhatók lesznek.

 

Akik Kínáról netán bírálólag nyilatkoznak, azokra kínai hacker-eket állítanak rá, hogy diszkriminálják és megfélemlítsék őket. Nemrég egy kínai sportvezető megfenyegette a külföldi sportolókat, hogy minden magatartás és nyilatkozat, mely a kínai törvényekkel és szabályokkal szembe megy, szigorú büntetést von maga után. A My2022-App-on egy listát találtak 2442 fogalommal, melyek, a kormány szerint illegálisak: »Dalai Láma«, »Tiananmen«, »Koran«.

 

Így lesz a Kína által reklámozott „világra nyitott játékokból” („Együtt a közös jövőért!”) - komédia. Minden inkább a 2008-as olimpiára emlékeztet, amikor kijelöltek egy „Protest Parks” helyet, ahol mindenki kedve szerint tüntethetett. Persze, aki megpróbált, azt elzavarták vagy elvitték. A Német Olimpia Sportszövetség (Deutsche Olympische Sportbund, DOSB): „Nehéz összhelyzet”. Nem tilthatták meg a sportolóknak a véleménynyilvánítást. Javasolták, hagyják otthon privát telefonjaikat és laptopjaikat. Használják az új, IOC-ajándék készülékeit. Az US-sportolók ugyanígy járnak el, a hollandok hazatértük után telefonjaikat megsemmisítik. További tanács: Lehetőleg csak a szükséges papírjaikat vigyék, a szállodák széfjei sem biztonságosak. Aki saját mobilját viszi, a beutazáskor ne adja ki a kezéből. Legjobbak az eldobható handy-k, kevés tárolt címmel. A sportolók legyenek óvatosak a barátságos megszólításokkal a közösségi oldalakon, a kínai titkos-szolgálatok fake-profilja jelenhet meg. Teljes biztonság nem lehetséges. Már egy meggondolatlan klikk egy phishing mail-ben elég egy kémprogram fölszedésére. Aki holtbiztos akar lenni, 3 hétig ne használjon semmilyen digitális készüléket.

 

A legmagasabb tisztségű sportvezető, a DOSB-elnök, Thomas Weikert, nem nagyon izgul. „Már mindent tudnak rólam. Az ilyen kütyükhöz már öreg vagyok.”

 

Ám a félelem jogos: Kína kémkedése a legfejlettebb a világon, fegyelmezett és stratégikus. Óriási cybertechnikájával és -csapatával mindent begyűjt, ami hatalmát erősíti. Amikor külföldiek ezrei érkeznek, a háttérben csendben egy sereg IT-szakértő kém dolgozik.

 

A kémkedésre alkalmas lehet Kína hivatalos app-ja, a My2022-App, melyet minden beutazó föl kell, hogy töltsön a telefonjára és meg kell, hogy adja egészségi és utazási adatait. Az indok: Kontaktkövetés pozitív teszt esetén. Nyugati kémelhárítók ezt álságosnak tartják. A Toronto-i egyetem megvizsgálta a My2022-őt és számos biztonsági gyenge pontot talált. A versenyzők egészségi adatait, csatolmányait, hangüzeneteit idegenek lemásolhatják. A chat sincs kódolva, a támadók ehhez is hozzáférhetnek.

 

Így lesz a 2022-es kínai téli olimpia sportolóiból a kínai hírszerzés könnyű prédája.

 

SPIEGEL, 29. 1. 2022

Olympia

 

KÍNAI TÉLI CSODA – környezet-katasztrófa – SPIEGEL/RózsaS

 

A kínai téli olimpia legnagyobb győztese már megvan, mielőtt elkezdődött volna: Ez Kína maga. A szervezők kiadtak egy klímamérleget „Fenntarthatósággal a jövőbe” címmel. Ebben 132 oldalon önmagukat ünneplik. Bár 4000 résztvevő érkezik, a rendezvény klímasemlegesre van tervezve. Az energia kizárólag megújuló, a 2008-as olimpia stadionjai újrahasznosítva. A Xiaohaituo hegyvidéken, Pekingtől északra, 24 272 fát ültettek át, hogy helyet csináljanak a sípályáknak, 600 madárházat akasztottak ki.

 

Ám már első pillantásra az ökológia meginog. A síugró torony egy gigantikus betonszerkezet. A 2,5 millió dolláros monumentális bobpálya lélegzetelállító. Felix Loch, szán-versenyző: „Eltúlzott és túlméretezett.” A legnagyobb probléma: Itt szinte sosem havazik, ezért hónapok óta hóágyúkkal terítik műhóval a pályákat.

Mindez a green washing kirívópéldája a sportban. A nyomás világszerte növekszik a sportrendezőkre, reagáljanak a klímaváltozásra. Ám minél nemzetközibb és népszerűbb egy rendezvény, annál nagyobb az ökológiai lábnyoma. A helyszínre repülés nélkül a környezettudatos sportolók sem juthatnak el.

Németországban a sportszervezetek fenntarthatósági szakembert alkalmaznak, öko- és klímavédő projekteket indítanak. Megígérik a klímasemlegességet – hiába. Carmen de Jong, Strasbourg-i hidrológus, évek óta bírálja az alpesi sícirkuszt, a hóágyúkat, az irreverzibilis károkat a víztározók és a vezetékek miatt.

 

Amit azonban Pekingben lát, túltesz mindenen. A klímakárosítás gigantikus. Műhó-gyártás olyan helyen, ahol amúgy is vízhiány van, kiemelkedő vétek. 2 millió m3 víz fog elfogyni, Jong becslése szerint. A kínaiak azt állítják, az olvadt havat fölfogják és újrahasznosítják. „Mese. Java része elpárolog, elszivárog. Ami marad, az szennyezett és fertőzött, az erózió, pályagépek, síelők által. A fenntarthatósági jelentés ellentmondásos és homályos állításokkal tele. Felülvizsgálni nem lehet, mert nincsenek adatok. Egy szó sem esik pl. a Songshau-i természetvédelmi területről, amelynek központja ott volt, ahol most a sípályák húzódnak.

Amikor 2015-ben Peking pályázott, az IOC-nek voltak kételyeik. A pályázók a műhó vízigényét alá, az újrahasznosítást túlbecsülték. Ma az IOC-elnök, Thomas Bach, dicséri Kínát: „Erősíti a fenntarthatósági tudatot.” Ám Pekingen kívül csak Almati/Kazahsztán pályázott. Az IOC egyébként sem írhatja elő a klímavédelmet. „Nem vagyunk szankcionáló hivatal.”

 

A célok igen magasztosak. 2024-ben Párizsban klímapozitív olimpiát terveznek. Tehát több lesz a visszafogott, mint a kibocsátott CO2. Jörg Sommer, Deutsche Umweltstiftung: »Quatsch«. Badarság. Többé nem lehetséges nemzetközi sportrendezvényt klímaterhelés nélkül megtartani. Fő probléma a rengeteg utazás. Ezt pedig az IOC, de a FIFA sem akarja visszafogni. Ellenkezőleg: Még több nemzetközi találkozót terveznek, hogy sportjukból több profitot húzzanak. A nyári foci EB 11 városban zajlott, a csapatok és sleppjeik egyik városból repülőztek a másikba.

 

Pozitív klímamérleg számítási trükkökkel varázsolható elő. A terheléseket kompenzálják. Pekingben 1,3 M t CO2 keletkezik, ezt zömében 3 kínai szponzor veszi át, egyikük Ázsia legnagyobb olajkonszernje, a PetroChina. Ők csökkentik a szén-dioxidot. (Lenin kezében ott volt a borotva – és nem vágta át a gyerek torkát. RS). Az öko-áram sem direkt az olimpiára készül, hanem csak számítással megy a klímamérlegbe. A megterhelést erdősítéssel is próbálják enyhíteni. Az IOC Mali és Szenegál államban „Olympic Forest”-et telepít. A Nemzeti Síszövetség is fásít. Franziska Preuß (biatlon) tavaly májusban elnyerte az első „Biathlon Climate Challenge” érmet. 10 sportcsapat rá kell, hogy vegye szurkolóit 100 000 facsemete ültetésére.

 

Ám sok év kell, míg ezek a fák megnőnek, ha egyáltalán. A környezet-szakember, Sommer: „Ezek a próbálkozások csak arra jók, hogy fölmentsék a szervezőket attól, hogy ők maguk tegyenek valamit.”

 

SPIEGEL, 22. 1. 2022

Chinesisches Winterwunder

 

Lásd még: Utolsó olimpia, ökobetyár-blog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1917052020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása