Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HBX1 – AZ EIFFEL-TORONY-SZÉLGÉP -Technology Review/RózsaS

2022. február 04. 06:27 - RózsaSá

HBX1 – AZ EIFFEL-TORONY-SZÉLGÉP -Technology Review/RózsaS

 

Horst Bendix (91) nyugdíjas szász mérnök új típusú szélkerekével fejre állította a szélerőmű-tervezést. Egy meteorológiai szaklapban arról olvasott, hogy 300, 400 méteren a szél sokkal erősebb és állandóbb, mert nem akadályozza semmi. A HBX1 ilyen magasságból gyűjtené az energiát:

-A 3 lábú acélcső-torony generátora nem fönt, hanem lent van az alapban. (Mint a régi szélmalmoknál az őrlés). Így a magas torony nem lesz nehezebb.

-A három lapát energiáját láncáttételekkel viszi le, szélirányba az egész torony áll be, mert egy 25 m sugarú alapon forog.

 

A mérnök 10 év után talált kivitelezőt. A Sprin-D Sprunginnovation Agentur belekezdett a HBX1 prototípus építésébe.

 

A kritikák részben technikaiak, de főleg társadalmi-politikaiak.

A megcélzott 8 MW ekkora méretnél kevés. Hasonló magas szélgépek már 10 MW-nál tartanak. Másik gyönge pont: Erőátvitel 200 méteren át. Milyen szíj, lánc bírja ezt ki? Másik akadály a bürokrácia és a lakosság. 400 méteres torony 4,1 km-re kell, hogy legyen lakott területtől. Ilyen pont egész Bajorországban kb. nulla található. Az egész országban nő az ellenállás a szélturbinák ellen.

 

A mérnök keserűen tapasztalta, milyen hatalommal bíró ellenzők próbálnak keresztbe tenni neki. Ezért nem is mond több részletet a szabadalmáról.

 

MIT Technology Review 5/2020

Windrad bauen leicht gemacht

KOMMENT

Nem a termelési oldalon kell keresgélnünk. Amíg villany-lakásfűtés, -járdafűtés, focipálya-fűtés van, építhetünk 500 méteres szélgépeket is - nem lesz elég.

RS

Lásd még: Energiamenü, Szelíd Energia Füzetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7817151888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása