Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A BUNDESTAG 736. KÉPVISELŐJE: VICC? - SPIEGEL/RózsaS

2022. február 08. 15:26 - RózsaSá

A BUNDESTAG 736. KÉPVISELŐJE: VICC? - SPIEGEL/RózsaS

 

Stefan Seidler (43), a dán kisebbség politikusa, mandátumát Berlinben egy történelmi kuriózumnak köszönheti. Nincs frakciója, szavazása és felszólalása korlátozott, mégis már 400 interjút adott.

 

Hogy 0,1% választóval a 20. Bundestag tagja, ezt lehet politikai göncnek, történelmi szentimentalizmusnak vagy szórakoztató mázlinak is tartani. A dán és a fríz kisebbség 1953 óta mentesül az 5% bejutáshatár alól. 60 év után ismét jelöltet indított – és nyert. Míg S. 55 000 szavazattal bejutott, 4 millió szavazó voksa elveszett, mert apró pártokra szavaztak (Állatvédő Párt, Team Todenhöfer, stb.). Martin Morlok, pártkutató: „Ez a választójog nosztalgikus eleme, jöhetnének a vöröshajúak és a szemüvegesek is. Mindig van egy pár ilyen szegény lélek”. Eckhard Jesse, politológus, a »Cicero« lapban: „Anakronisztikus és törlendő.” Ám ez nem megy egy karikacsapásra. Senki nem fordul az Alkotmányvédő Bírósághoz.

 

S. szó szerint is legutolsó, mert a széke is az a 13. sor 736. helyén, ebben a fölfújt monstrum parlamentben. Elől ül az elit. Ők és az első 5 sor kis íróasztalokat is használhatnak. A következő 6 sor a „szintén megválasztottaké”, majd a „futottak még” képviselők ülnek. Nekik nem jár írópult, szűkösen ülnek, térdükön a papírjaikkal.

Ez nem is olyan rossz, mindenkinek itt kell elmennie mellettem”. Egyszer Scholz-ot és Mützenich-et is ott találta, bemutatkozott és megígérte, hogy Scholz-nak adja a szavazatát, ha az segít a kisebbségeknek. A VIP-ek mosolyogtak, értették a tréfát. Mikor Scholz lett a kancellár, egy kosár almával lepte meg. A Bild ki is találta az alma fajtáját: Ingrid Marie volt. Utána ezzel receptek jelentek meg a helyi lapokban.

 

Ilyen »Hinterbänkler« (hátsópados) Martin Sonneborn humorista is, aki 2014 óta játssza a politclown szerepét az EP-ben (Innét a kutyapárt ötlete? RS).

S mint „különleges állatfaj”, hamar médiasztár lett, 400 interjút adott eddig, köztük olyanoknak, mint az ARD, »Stern«, »Zeit«, »Bild« („S., a dán király”), »taz«, »FAZ«, »Welt«. Az »RTL Topnews«-ban háromszor gyorsan ki kellett ejtenie pártja nevét, a »Südschleswigscher Wählerverband«ot (SSW), ami baki nélkül sikerült is. Közben jól tudja, a figyelmet nem fontosságának köszönheti. De udvari bolond szerepét kihasználja, több pénzt és hatalmat akar az északiaknak.

 

A dán király is meghívta. Steinmeier köztársasági elnök névvel említette a SSW-t és S. mandátumát a jó német-dán viszony tanúságának nevezte. A dán ipari szövetség is fölkereste. „Mind szagolgatnak, milyen kapukat nyithatnék meg?” 100 nap után S. elégedett, a Brandenburg-i Kapu mögötti irodaházban kapott helyiséget. Fölvett egy titkárnőt és egy tudományos munkatársat is. Szomszédja a folyosón »Bundeskanzlerin a. D.«, Angela Merkel, néha látja is. A médiumérdeklődés sem lankad, májusban választások lesznek Schleswig-Holstein-ben, jól jön a reflektorfény.

 

SPIEGEL, 29. 1. 2022

Herr Seidler geht nach Berlin

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7517310252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása