Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÚJ KOVIDGYÓGYSZEREK – Előnyeik, hátrányaik – SPIEGEL/RózsaS

2022. február 14. 12:43 - RózsaSá

ÚJ KOVIDGYÓGYSZEREK – Előnyeik, hátrányaik – SPIEGEL/RózsaS

 

Néhány új szer vár bevetésre. A Sotrovimab és a Paxlovid meggátolják a súlyos megbetegedést. Ám mennyire megbízhatóak?

 

A járványnak koránt sincs vége. Clemens Wendtner, München Klinik Schwabing: „Korai a készültséget lefújni. Az omikron bagatellizálása veszélyes.” Kórházában 100 kovidost kezelnek, szerencsére csak a normál osztályokon. Az oltottság stagnál. Visszajöhet a delta vagy új variánsok jelentkezhetnek.

 

Az új, az EU-ban engedélyezett szerek, vajon segítenek-e? A Sotrovimab és a Paxlovid ( a Nirmatrelvir és a Ritonavir kombinációja) csökkentheti a kórházba utalásokat vagy az elhalálozásokat.

 

Torsten Feldt (Uniklinik Düsseldorf) figyelmeztet, hogy ezeket nem lehet csodaszereknek, „gamechanger”-eknek tekinteni. Nagyon drágák, az USA-ban egy Sotrovimab-kezelés 2000 $ és csak rizikópáciensek kaphatják (szív-, vese-, tüdőbetegek, rákosok, immungyengék). Mindegyik gyönge pontja: Csak akkor hatnak, ha nagyon korán, pár nappal a tünetek után veszik be. Logisztikailag nem egyszerű, a kockázattal élők gyors pozitív tesztet kell, hogy produkáljanak. Várni, hogy a torokfájás vagy a láz magától elmúlik, veszélyes. A háziorvos vagy a hozzátartozók kell, hogy a beteget gyorsan leteszteljék, utána kell dönteni az esetleges kezelésről. Hogy ki tartozik ebbe a betegkörbe, mérlegelés kérdése, nincs számítási mód. A monoklonális antitest Sotrovimab-nál szigorú a kiválasztás. Az EU 200 000 darabot rendelt infravénás beadásra. A magas kor nem ok, a gyógyszert főleg szív- és tüdőbetegek kaphatják.

 

A kapszulás és tablettás Molnupiravir és Paxlovid szélesebb körben adható. Németország 80 000 Molnupiravir adaggal rendelkezik. Hatása bizonytalan és a DNS-re is kihat, ezért várandósoknál ellenjavallt. Nem szívesen írják föl. A Paxlovid engedélyezése várható, 1 millió dózis van raktáron, amit gyakran fölírnak majd. Wendtner: „Ez egy fajta stand-by-tabletta, a gyógyszeres szekrényben.”

 

Ám semmi sem tökéletes, a Paxlovid blokkol egy enzimet a májban, ezért vérhígító, nyugtató, antibiotikum mellett nem adható. A kiút a Remdesivir kórházi adagolása, korai alkalmazása igen eredményes.

 

Most ezt a kezelést széleskörben ismertté és hozzáférhetővé kell tenni. Feldt: „Az omikronnal nem lehet tréfálni. Több fiatal, többször oltott kollégánk esett megkapta és két hétig hiányzott.” Wendtner is a lazítás ellen van: „Veszélyes. Még mindig vannak, akik az életükért küzdenek.”

 

Molnupiravir (Lagevrio)

 

Előny

Kapszula formájában odahaza szedhető

Összefér más szerekkel

Hátrány

Csekély hatékonyság

Mutagén-kockázat

Véd a kórházba-utalástól,

haláltól

30%

 

Nirmatrelvir / Ritornavir (Paxlovid)

 

Előny

Jó hatékonyság

Tabletta, odahaza is szedhető

Terhesek is szedhetik

Hátrány

Kölcsönhatás más szerekkel

Kórház vagy halál kivédése

88 %

 

Sotrovimab (Xevudy, monoklonális ellentest,

omikron ellen is)

 

Előny

Más szerekkel szedhető

Terhesek is szedhetik

Hátrány

Csak infúzióban adható

Kórház és halál kivédése

85 %

 

Quelle: Journal of the American Medical Association (JAMA)

EPM Newscom / SIPA / action press; Thomas Hansmann / PFIZER INC. / EPA; GlaxoSmithKline GmbH & Co. KG

 

SPIEGEL, 12. 2. 2022

Wundermittel mit Tücken

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2817500656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása