Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

20 000 € ALAPÖRÖKSÉG MINDENKINEK – Welt, Berlin/RózsaS

2022. május 17. 15:41 - RózsaSá

20 000 € ALAPÖRÖKSÉG MINDENKINEK – Welt, Berlin/RózsaS

 

Carsten Schneider (SPD) kérvényezi, hogy minden 18 éves kapjon 20 000 euró alapörökséget, esélyegyenlőség okán.

 

A vagyonszerzés, főleg nagyvárosokban, a lakosság nagy részére nem lehetséges.” Ennek forrása legyen a nagy vagyonok örökségadója. Az SPD frakció visszafogottan reagált. „Az esélyegyenlőség fontos, de a koalíciószerződést be kell tartani.” A zöldek üdvözölték a javaslatot. Katharina Beck: „Az iskolák után önálló életet kialakítani nehéz, a szülőktől függ. Ideje az örökségadó reformjának, különösen a nagyon gazdag örökségeknél.” A „Bürgergeld” propagálója, Jens Teutrine (FDP): A nemzedék-egyenlőség megoldása nem lehet az, hogy locsoló kannával mindenkinek 20 ezer eurót kiosztunk.” Adóemelés helyett az ingatlan-átruházási adónál legyen egy mentesség vagy a takarékoknál kedvezmény. Az igazságosabb startesély céljából az oktatást kell modernizálni és ki kell venni a szociálállam demotiváló téves ösztönzéseit.

 

A Deutsche Institut für Wirtschaft (DIW) terve szerint a szociális egyenlőtlenség ily módon jelentősen csökkenne. Az örökség- és vagyonadóból 15 mrd € forrást lehetne biztosítani. Marcel Fratzscher, DIW: „Ma a milliomosok gyakran nyugatnémet idősebb férfi diplomások, önfoglalkoztatók. A francia Thomas Pickett minden 25 évesnek 120 000 eurót adna. (Én is!RS). Jan Korte, Linke: „A gondolat sármos. A 15 mrd-ot azonban pontosabban kellene bevetni, egy jövedelem szerinti családi pótlékkal vagy a Hartz IV és az idős-járadékok megemelésével. Ez egy 'Schildbürgerstreich' lenne, ha a gazdagok adóját rögtön a milliomos családoknak visszaadnánk.”

 

Az AfD elveti az ötletet: „Mások magánvagyonát szétosztani nem a tartós jólét alkalmas útja.” A magakereste tőkéből hagyjon az állam többet a polgárnál. Ha az az egyenlőség mércéje, hogy mindenkinek ugyanúgy menjen – ugyanolyan rosszul – akkor az a szocializmus álma. Egy stabil, liberális és szabad társadalom egyenlőtlen egyéniségekre épül, akik valamit el akarnak érni, képességeikből és helyzetükből kihozzák a legjobbat. A piacgazdaság egy teljesítménytársadalomra alapszik. Milyen társadalomképet közvetítünk akkor, ha minden 18 éves kap az államtól 20 000 eurót? Mindenki mindent megkap – csak épp a munkához való motivációt nem. Németország a magas adók országa. Egy átlagkeresetű szingli 49,1%-ot adózik. (Volt alkalmam! RS). Ahelyett, hogy a kövér államot fogyókúrára fognánk, a polgárt csaljuk be egy jól hangzó függőségbe. Legyen szabadabb úgy, hogy azt öljük ki belőle, ami szabadabbá teszi: az önfelelősséget. Ez abszurdum.

 

DIE WELT, 13. 5. 2022

Langsam wird es absurd

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7117833779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása