Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

LÉGY ALMAFA! – A test komposztálása – SPIEGEL/RózsaS

2022. május 29. 19:32 - RózsaSá

LÉGY ALMAFA! – A test komposztálása – SPIEGEL/RózsaS

Pablo Metz reklámszoftvert írt, kínaiul tanult, a világ egyik legnagyobb logisztikai cégénél dolgozott. Mégis, valami hiányzott. Egy Theodor Fontane-vers jutott az eszébe, Ribbeck úrról, aki azt kérte, halálakor egy körtét tegyenek mellé a koporsóba, ami aztán kihajt és egy körtefa lesz a sírján – benne az ő lelkével. A Bibliára is emlékezett: Porból vagy és porrá leszel.

Németországban két féle temetést lehet választani: földbe-temetést vagy hamvasztást. Az első drága, a test lebomlásához hiányzik az oxigén. Az égetéshez földgáz kell, 3 köbméter egy testhez, Németország évi egy millió halottjánál ez igen nagy mennyiség. A krematórium szűrői dioxinokkal, nehézfémekkel, antibiotikumokkal telítődnek. Ezeket veszélyes hulladékként meddő bányákba rakják le. Az USA-ban egy módszer szerint a testet telítik formaldehiddel és betonba zárják. Metz: „Föl kell hagynunk minden elégetésével, ha tovább akarunk élni ezen a bolygón.”

Rendelt egy komposztáló dobot és egy leölt tyúkot tett bele. Figyelte, ahogy az állat baktériumai a húst elbontják és a végén komposzt lesz belőle. Utána ugyanezt egy disznóval is kipróbálta, ami hasonlít az emberi testhez. Max Hoesch gépészmérnökkel egy nemesacél tartályt épített. Ebbe faforgács, here és szalma réteg kerül, rá az emberi test. 40 napig a tartályt lezárják, közben figyelik a hőfokot és igény szerint oxigént adnak be, hogy a test baktériumai jobban lebontsák a testet. A hőfok 70*C-ra megy föl, így a csírák és a gyógyszermaradványok szétesnek. A végén egy nedves humusztalaj marad, amit a temetőben elhantolnak. Az első ilyen temetés 3 hónapja történt, Mölln-ben. Metz ezt „Reerdigung”-nak nevezi.

A Lübeck-i Pestfriedhof a város szívében található. A város gazdagjai temetkeztek ide a szegények közé 100 éve, szolidaritásból. A temetőben gyönyörű cseresznyefák virágoznak.

SPIEGEL, 28. 5. 2022

Meine Erde

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr117843397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása