Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

GYEPFŰTÉS ÉS HALÁL – Embargó-vita, M. Kretschmer (CDU), M. Kellner, (Grüne) – ZEIT/RózsaS

2022. június 06. 08:16 - RózsaSá

GYEPFŰTÉS ÉS HALÁL – Embargó-vita, M. Kretschmer (CDU), M. Kellner, (Grüne) – ZEIT/RózsaS

 

Michael Kretschmer (47), Szászország miniszterelnöke és Michael Kellner (45), államtitkár a gazdasági minisztériumban adják elő érveiket. Míg a zöld Kellner az orosz olaj és gáz kitiltását az Energiewende előnyének is látja, a CDU politikus ezt túlterhelésnek és a német gazdaság károsításának tartja.

 

DIE ZEIT: Kretschmer úr, az EU hétfőn embargót mondott ki az orosz olajra – sok felmentéssel. Az olaj tengeren nem, de csövön jöhet. Németország 2022 végéig vehet még orosz olajat. Ön az embargó hangos ellenzője volt, miért?

 

Michael Kretschmer : Mivel jár számunkra ez a tilalom? Más EU-országok jól megfontolják, mi árthat nekik. A lakosság egyetértése nagyban függ a gazdaság helyzetétől, ám a kormány nem árulta el a szankciók következményeit.

 

Z: Kellner úr, Brandenburg elnöke, Dietmar Woidke (SPD) szintén úgy nyilatkozott, hogy az embargó következményeit a kormány bagatellizálja.

 

Michael Kellner: Putyin háborújára az EU kemény szankciókkal válaszolt. A kőszén-embargó Németország nyugati részét erősebben érinti. Kretschmer úr, minden EU állam, Mo.-ot kivéve, egyetért az olaj-embargóval. Orbán oldalára akar állni? Egy gazdasági kényszer is kialakult: A nagy olajkonszernek, a Shell, a Total, az Eni csak az év végéig fogadnak orosz olajat. Ez annyit jelent, hogy a két nagy finomító (Schwedt, Brandenburg és Leuna Sachsen-Anhalt) amúgy is új beszállító után nézhet.

 

Kr: Maga Robert Habeck elismerte, hogy akadozhat a keletnémet ellátás és a benzin is drágább lesz. Ez elbizonytalanítja a gazdaságot és aggasztja a lakosságot. Mint keletnémet miniszterelnök erre csak azt mondhatom: Így ne! Az intézkedés nincs végiggondolva. Az embargó valóban Putyint találja el, vagy a mi gazdaságunkat? Baerbock asszonnyal sem értek egyet, amikor azt mondja, örökre meg kell szabadulni az oroszoktól. A háború után is lesz Oroszország és még veszélyesebb lesz, ha teljesen elszakad Európától.

 

Ke: Természetesen Oroszország egy fontos nemzetközi szereplő marad a háború után is. De milyen ország lesz? Az ellenzék országa vagy továbbra is Putyiné? Putyin az évek során egyre kiszámíthatatlanabb lett. A régi Bundesregierung csak udvarolt neki és bátorította a háborúra.

 

Z: Kretschmer úr, Ön most Orbán Viktor Németországát forszírozza?

 

Kr: Ez a vád olyan, mint kritikám a gazdasági minisztérium felé: Az érvek hozzávetőlegesek maradnak. Az igazság az, hogy a minisztérium nem a zöldeké, hanem az egész országé. Tisztességes vitát akarok, egyensúlyt az ökonómia, az ökológia és a szociális kérdés között. Ám a zöldek érzelmekkel operálnak, nem tényekkel.

 

Ke: De kérem, mi az ellátást pontosan megnéztük, lépésről lépésre csökkentjük az orosz függőséget.

 

Kr: Az Energiewende gáz nélkül talán nem is sikerülhet. A gáz eddig nélkülözhetetlennek számított. Nem kellene az A-reaktorüzemelések meghosszabbításáról beszélni? Habeck miniszter mért nem ismeri be, hogy a szénerőműveket is tovább kell futtatni? A politikát jobban meg kell magyarázni az embereknek – minden más tisztességtelen.

 

Ke: A múlt hibáit korrigáljuk. Kretschmer úr, Ön jobban támogatta Putyint, mint az ökológiai transzformációt. Az Energiewende óriási esély. Ott létesülnek óriási ipari parkok, ahol sok a zöld energia: Schleswig-Holstein, Brandenburg és Sachsen-Anhalt területén. Szászország az utolsó a megújulóknál. Ez most megbosszulja magát.

 

Kr: Putyin háborúja nemzetközi jogot sért, Ukrajnának segítségünkre van szüksége. A helyes eszköz választása a fontos. Ha mindenkit rögtön diffamálnak, aki az Önök eljárásait kritizálja, ez mérgezi a politikai légkört. Nem válaszol a kérdésemre. Meg kell, hogy mondják a lakosságnak, hogy az utolsó 3 atomerőművet is lekapcsolják. Ez csak úgy lehetséges, ha barnaszén-erőművek lépnek be és ezzel több lesz a CO2. Tehát Ön, mint zöld, egy klímakárosító technikát helyez előnybe. Ez ideológiai politika.

 

Ke: Nem! Mi a szénerőműveket csak készenlétben tartjuk, hogy a télen ne fázzanak az emberek. Ez nincs ínyemre, de a megújulóknál sokat mulasztottunk. Az A-reaktor csak áramot ad, hőt nem. Ezért ez nem megoldás. Ezenkívül költséges biztonsági fejlesztések esedékesek. Vissza az atomhoz zsákutca.

 

Kr: Az aggaszt, hogy meg sem vizsgálják az opciókat.

 

Ke: Engem meg az aggaszt, hogy Önök akadályozzák a keleti gazdasági fellendülést.

 

Z: Kellner úr, Önök 2030-ig ki akarnak szállni a barnaszénből. Le akarják állítani az orosz energiaimportot és lekapcsolják az utolsó A-reaktorokat. Mindez mellett hogyan szavatolják a biztos energiaellátást?

 

Ke: Ez a szénstop alapvető föltétele. Ezért gyorsítjuk a megújulók kiépítését. Ha van politikai akarat, a terv beválik.

 

Z: A megújulók kikényszerítésére olajembargót is bevállalnak?

 

Ke: Nem. Ezt a vádat cinikusnak tartom. Schwedt-ben most megbosszulja magát, hogy egy orosz energiakonszern uralja a kritikus infrastruktúrát. Egyébként volt miniszterelnök, aki ezt üdvözölte.

 

Kr: Akkor nevezze is meg!

 

Ke: Woidke úr volt, Brandenburg elnöke. Ma ezeket a hibákat kell orvosolnunk. Leuna mutatja, ez milyen jól megy: A finomító már 80%-ban norvég olajra állt át. A mérnökök gyorsan megoldották. Linde ott építi a legnagyobb zöld hidrogénkatalizátort. Egy finn konszern olyan eljárásba fektet be, ahol olaj helyett fából nyernek ki alapanyagokat. Itt már fut a kémiai transzformáció, nem úgy, mint Schwedt-ben. (Fából nyernek ki vaskarikát, hogy a maradék erdő is rámenjen. Ez a fickó nem százas. RS).

 

Z: Ott az orosz Rosneft kisajátítása fenyeget. Nincs más út?

 

Ke: Több opció lehetséges, a finomítót megmentjük.

 

Z: Kretschmer úr, helyesli a Rosneft kisajátítását?

 

Kr: A finomítók és a tárolók a kritikus infrastruktúrához tartoznak, meg kell ezeket védenünk. Ki kell javítani a múlt hibáit.

 

Z: Ön Putyinnal is egy tálból cseresznyézett. Ma nem kínos ez Önnek?

 

Kr: Moszkvában egy német kiállítást nyitottam meg, amit a külügy támogatott. Találkoztam a Memorial emberjogi szervezettel. Tárgyaltam a miniszterelnök-helyettessel az ottani Heinrich-Böll-Stiftung-ról. Navalnijnak rendes orvosi ellátást kértem, mindez a kormánnyal koordinálva volt.

 

Ke: És a Krím annektálása után Ön a szankciók feloldását kérte. A North Stream 2-őt is mindig védte. A régi orosz politikát vehemensen képviselte. Ám most fátylat rá, nézzük közösen, mit tehetünk.

 

Kr: Az infláció 8%, ez drámai következménnyel jár az egész országra. A németek nagyon szolidárisak, de nem szabad őket változtatásra kényszeríteni, a keletnémeteket különösen nem. Az energiaárak az egekben és ez kiszívja a fogyasztók és az üzemek erejét.

 

Z: Egy Insa-felmérés szerint a keletnémetek jobban ellenzik a nehéz fegyverek szállítását Ukrajnába és az olajembargót. Ön ezt az eltérést nem kritizálja?

 

Kr: Ez a kérdés ismét stigmatizál. Ha itt valaki az olajembargóról beszél, az nem minősül egyenrangúnak, hanem egy keletről jött megszólalásnak.

 

Z: Ön embargó ellenes konferenciát szervezett. Ezt a keletnémet álláspontot akarja érvényesíteni?

 

Kr: A gazdasági miniszter vitát nyitott a keletnémet benzinárakról. Természetes, hogy mi, keletnémet miniszterelnökök, közösen állást foglalunk.

 

Ke: Én is keletnémet vagyok és rosszallom, hogy kollégáim szociális félelmekkel játszadoznak, ilyeneket szítanak. Így a problémák nem oldhatók meg. Mi a gazdasági minisztériumban Kelet-Németországot szem előtt tartjuk. Robert Habeck többször járt itt, Leuná-ban és Schwedt-ben is. A North-Stream 2-ből egy nagy hidrogén-projektet akarunk csinálni. Ehhez meghívok minden keletnémet miniszterelnököt. Ez egy igazi nagy esély.

 

ZEIT, 2. 6. 2022

Wer schadet hier wem?

 

KOMMENT

A zöld államtitkár úr meghívását én sem követném. Inkább őt küldeném el egy gáztechnológiai szemináriumra. Földgázvezetékből nem lehet csak úgy hidrogénvezetéket csinálni. És ha igen, milyen „zöld” hidrogén jönne az oroszoktól? Az egész hidrogén-sztori választási propaganda, nehogy a fogyasztó őrült energiafogyasztásáról kelljen beszélni. 1988-ban hidrogénkonferenciát szerveztünk Kölnben. Azt hittük, itt az álom-energiahordozó – aztán gyorsan kijózanodtunk. A terv szerint napelem és szélturbina villamos energiájával vízből nyernének hidrogént. Csakhogy az elektrolízisnél az áram majdnem fele elveszik! Ahogy az áram, úgy a hidrogén is túl finom forma. A hidrogént meg is lehet enni, margarin formájában, fontos alapanyag a kémiaiparban, elégetni kár! Árammal csak elektromos készülékeket volna szabad üzemeltetni. Vizet melegíteni, főzni, netán fűteni villannyal nagy ökológiai vétség!

RS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8617849359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása