Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

OBEN OHNE – Topless-harc Berlinben – ZEIT/RózsaS

2022. július 10. 21:26 - RózsaSá

OBEN OHNE – Topless-harc Berlinben – ZEIT/RózsaS

 

2021. június 20.-án 35 *C volt Berlinben. Egy hölgy levetett felül mindent – a perpatvar ma is tart.

 

Gabrielle Lebreton (38) francia hölgy fiacskájával a Treptower Park-ba (»Plansche«) ment napozni és ahogy a strandon szokta, félig levetkezett. Sok férfi is félmeztelenül napozott. Kisvártatva megjelent 2 parkőr és fölszólította, vegyen föl valamit, ez nem nudista strand, egy család panaszt tett. L. tiltakozott a diszkrimináció ellen, racionális magyarázatot kért és betekintést a házirendbe. „Hagyjanak békében vagy hívjanak rendőrt!” És lőn: Megjelent 2 férfi rendőr és ugyanazt követelték. Öt éves kisfia kérlelte, vegyen föl valamit. L. még dühösebb lett, hogy a hatóság fiát is félrevezeti. „Akkor már tudtam, bíróságra viszem az ügyet. Kértem büntetőcédulát, nem adtak. Ha nincs ott a gyerek, azt mondtam volna, hurcoljanak el. Szerencsére odajött egy hölgy, megadta a telefonszámát, hogy tanúskodni fog.”

 

Itt dokumentáljuk, hogy L. lelkiállapota rendíthetetlennek tűnt. Ám a látszat csal. „Abban a pillanatban, amikor az őrök odaléptek hozzám, meztelennek éreztem magam. Reszkettem, megalázó volt. Férfiak hajoltak fölém, senki sem segített. Azóta sem merek topless-ként megjelenni.”

 

Nyomasztó, legjobb esetben komikus tényállás. L. egyértelműen nemi alapú eltérő bánásmódot érzett, amit a férfi őrök föl nem tudtak fogni. „A társadalom megkülönbözteti a férfi és a női felső testet. Én nem. A mell egy másodlagos nemi jelleg. A férfiaknak szabad félmeztelenre vetkőzni, a nőknek nem.” A nő mell elsősorban a férfiak pillantása által lesz szexualizálva. „A férfi mellet is láthatom szexisnek. Ám ezt nem teszem minden kontextusban. A nők ezt teljesen internalizálják, nem bámulni, félre nézni, ha egy kép irritál. De a férfiakat saját ösztöneiktől kell védeni, még pedig úgy, hogy a nők jogait csorbítják.”

 

Marad a kérdés, L.-nek igaza volt 2021 júniusában? Erkölcsileg, jogilag? Nem vitatható: Sokan a meztelen női mellet botrányosnak tartják. Ez illegitim?

 

A MeToo és a Black Lives Matter érzékennyé tette az embereket a társadalmi igazságtalanságokra. Így válhat egy csendes park egyenlőségi csatatérré. A szokás nem mindig jó szokás. Volt idő, amikor a nőket nyakig fölöltöztetve ún. fürdőkocsin tolták a vízbe, nehogy megfulladjanak. A bikini bevezetése is először nagy botrányt kavart.

 

Szerencsére nemcsak az életlen erkölcsi érzés létezik, hanem törvény is. 2020-ban Berlin kimondta az ún. antidiszkriminációs törvényt (Antidiskriminierungs-Gesetz LADG), amely véd a hatóságoktól. Egy ombudsmant is beállítottak, aki egy nő, Doris Liebscher. Nála landolt L. keresete. Igazat adott L.-nek. „A jog a mi megosztott szokásfogalmaink intézményesítése. Jogi döntést kellett hoznom, különböző szokás-ideákról.” LADG, 2. cikkely: Senkit sem szabad diszkriminálni. L-t meztelen fölső teste miatt kiutasították, míg sok félmeztelen férfi maradhatott. Nem szerinti diszkrimináció? Igen. Liebscher megnézte a park házirendjét. „Aki zaklatja a többieket, nem követi a személyzet fölszólítását – kiutasítható.” Zaklatott L. valakit? Sem szexuális érintés, sem mutogatás nem történt. Szeméremsértés? Különbség, ha valaki egy sétáló utcában meztelenül futkározik, vagy ha így napozik egy strandon.

 

Az alkotmány 2 cikkelyét kellett mérlegelni: 3/2: Férfiak és nők egyenrangúak. 2/1: A személyiség szabad kibontakozása jogszerű (azoké is, akik nem akarnak mellet látni). Hasonló, ha nem akarnak két csókolózó férfit látni. Itt a szubjektív szeméremérzés lépjen hátra. Nem muszáj odanézni. Az egyenlő bánásmód fontosabb.

 

Liebscher: Vagy mindenki viseljen felső ruházatot, vagy a házirendbe írják bele, hogy a fürdőruha fedje el az elsődleges nemi szerveket.”

 

A kerületi hivatal az utóbbit választotta. Győzelem L.-nek? Nem igazán. A hivatal bocsánatot kért, mert L. diszkriminációt érzett. „Én nem éreztem diszkriminációt, én diszkriminált voltam.” L. 10 000 €-ra perel. Ügyvédje, Leonie Thum: „Nemcsak pénzről van szó, hanem megelőzésről is.”

 

Nem tudni, mikor dönt a bíróság. Ám az FB-n már egy szolidáris közösség alakult: »Gleiche Brust für alle«, mindenkinek ugyanolyan mellet. Topless kerékpárosok tüntettek a Mariannen-

platz-on: »Oben ohne für alle, sonst gibt’s Krawalle!«. Göttingen engedélyezi, hogy 2022. május 1-től a nők topless ússzanak – de csak a hétvégén. Köln, Siegen, Stuttgart is mérlegeli a mell-egyenjogúságot.

 

És Berlin? Egy évvel az eset után a Plansche zárva – fölújítás miatt. A házirend a régi. Ám júliusban nyitnak.

 

ZEIT, 23. 6. 2022

Gabrielle Lebreton im Treptower Park in Berlin

Und Lebreton wurde zur Ikone einer neuen Freiheitsbewegung

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7717879729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása