Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TERVGAZDASÁG JÖN? U. Di Fabio – ZEIT/RózsaS

2022. július 18. 08:20 - RózsaSá

TERVGAZDASÁG JÖN? U. Di Fabio – ZEIT/RózsaS

 

A DIE ZEIT az alkotmányjogásszal, Udo Di Fabio-val beszélgetett.

 

Z: Di Fabio úr, a német állam erős állam?

 

F: Összehasonlítva igen, de vannak gyönge pontjai. Az infrastruktúra részben kiszipolyozva, nagy a pénzügyi terhek kockázata. Ezek gondot fognak okozni.

 

Z: A járvány alatt az állam erős beavatkozásokra kényszerült. Most halmozott krízisek jönnek: Klíma, háború, infláció.

 

F: A közigazgatásban, az egészségügyben, a közlekedési és energetikai infrastruktúrában az állam nem elég erős. Nő a politikai gazdasági intervenció, „újdirigizmus” fenyeget, nemcsak az energiaellátásnál, hanem a transzformációs folyamatoknál, a CO2-semlegességnél.

 

Z: Eddig ez volt: „Állam, maradj távol!” Most: „Állam, segíts!”

 

F: Vészidőkben az állam szavatolja a biztonságot, főleg az alapellátásnál. Házi feladatait elhanyagolta – most hiánykezelés is jöhet. Ahol lehet, piacgazdasági eszközöket vet be, de teljesítményeket is csökkenthet.

 

Z: Itt, Hamburgban, ősztől korlátozhatják a meleg vizet. Ez technikailag és politikailag egyáltalán lehetséges?

 

F: Talán élelmiszerjegyeket még nem nyomtatnak, de őszre elosztás-korlátozásokra lehet számítani. A bőség polgárai szembesülnek a szűkösséggel, tanprogram a CO2-semlegesség előtt. Ha a polgárokat alaposan fölkészítik és jó lesz a szervezés, nem lesz gond.

 

Z: Hiányidőkben, törvényileg, a privát háztartások kapnak ellátást az ipar előtt.

 

F: Régen az alapcikkek gyártói voltak elől. Ez egy demokráciában nehéz, de a rendszer-releváns ágakat működtetni kell. A luxuscikkek elmaradhatnak. De kik jöjjenek előre? Az ország jóléti alapjait biztosítók?

 

Z: Egy „gáz-triázs” milyen lenne?

 

F: A törvényhozó, azaz a parlament dönt. Évtizedekkel előtt az olajtartalék-kötelezettségről szereztünk tapasztalatot, ahogy a devizagazdálkodásról is.

 

ZEIT, 14. 7. 2022

Staatsrecht

Erfordern die Folgen des Ukraine-Kriegs in Deutschland mehr Planwirtschaft?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3417885405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása