Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

DIE STRAßE DES TODES – ZDF dokufilm 30 halottról Kijev mellett/RózsaS

2022. július 20. 08:16 - RózsaSá

DIE STRAßE DES TODES – ZDF dokufilm 30 halottról Kijev mellett/RózsaS

 

A „frontal” dokumentáció drónfelvételekkel, tanúkkal, áldozatokkal mutatja be a március 3.-i vérengzést a Sihtomir autópályán. A nyomok egy hírhedt orosz katonai egységhez vezetnek. Az államügyészség több mint 30 civiláldozat halálát vizsgálja. Kik az elkövetők? Az orosz katonáknak nem sikerült minden bizonyíték eltüntetése visszavonulásukkor. Arndt Ginzel stábja az út mentén terhelő papírokat talál. Ezek fegyver és muníció átvételi igazolások, kiállítva az 5. motoros gárda 46 108-as egységére. Alina Kukina és társai szerencsétlen módon a halál felé menekültek, Kijevből a város melletti dácsáikba. Alinát egy orosz géppisztolyos ejtette fogságba, de Alina elfutott, több golyóval a testében. Egy csernobili túlélő nyugdíjas a helyszínen mutatja meg, hogyan menekített ki több száz civilt az orosz frontvonalból.

ZDFmediathek
"Die Straße des Todes – Kriegsverbrechen in der Ukraine" 

FEGYVERSZÜNET? - L. Fix, ZEITonline/RózsaS
Liana Fix történész és politológus, K-Európa és orosz szakértő.
Sokan úgy vélik, Ukrajna adja föl és kössön fegyverszünetet. Ők a válságok okát nem az orosz politikában látják, hanem csupán a háború tényében. Ha sikerülne leállítani a harcokat, visszatérne a béke, a német jólét biztosítva volna, jönne tovább az orosz gáz és humanitárius katasztrófa sem fenyegetne. Úgy hiszik, hogy Oroszország korlátozott politikai célokat követ, amelyben kompromisszum lehetséges, Ukrajna maradjon semleges és az orosz területi igény csak a Donbászra vonatkozik.


Mindez tévhit, az orosz politika veszélyes megítélése. Putyin nemcsak semlegességet és területet akar – hanem Ukrajna teljes megsemmisítését.

Putyin kinyilvánította, hogy nem fogadja el Európa fennálló rendjét. Ki akarja az USA-t szorítani és Keleten egy védtelen, semleges pufferzónát akar. Ez fenyegetés, úgy Európára, mint a Nyugatra. A fegyverszünet-javaslók azt sugallják, hogy egy gyors és egyszerű megoldás lehetséges. Elvben a tűzszünet és a tárgyalás nem ördögtől való. Ám egy realisztikus tűzszünet, mely nem Ukrajna önfeladásával és saját biztonságunk veszélyeztetésével jár, sokkal kihívóbb, mint egy azonnali fegyverszünet. 

Egy realisztikus fegyverszünet 3 stratégiai célt kell, hogy kövessen. Először Ukrajna, mint politikai, gazdasági és katonai független állam létezését biztosítani kell. Másodszor a tűzszünet ne csak a harcok átmeneti leállítása legyen, hogy utána Oroszország a legyengített, „demilitarizált” államot újból megtámadhassa. Végül a tanulság ne az legyen, hogy az agresszió kifizetődik – ez további támodásokra bátorít. 

Ukrajna dönthet arról, mikor és milyen feltételekkel képzelheti el a tűzszünetet. A vezetés jelzései alapján csak olyan szcenárió jöhet szóba, amely a fenti stratégiai szempontokat figyelembe veszi. A legfontosabb, hogy az orosz katonai sikerek visszaessenek, különben a feltételeket Kreml diktálná. Ezért kell Ukrajnának visszanyerni a lendületet. Erre a lehetőség adott. Luhanszknál az orosz sikerek magas katonai veszteségek árán, lépésben valósultak meg, Most ugyanez a taktika  Donyeckben - Szlovjanszk, Kramatorszk és Bahmut városoknál.

Ukrajna délen sikeres és offenzívát jelentett be, mely taktikailag elterelheti Putyin figyelmét keletről. Az US-rakétavetők sokat segítenek. A helyzet nehéz, de nem reménytelen. A déli ellenoffenzíva magas szimbolikus és morális hatású lenne. Nem indulhat túl korán, képzett csapatok és megfelelő fegyverek kellenek. Ám az oroszok az elfoglalt területeken gyorsan beássák magukat. Ha nem is sikerül őket a Dnyeper jobb partjára átűzni, Ogyessza irányába megakadályozható az előretörésük. Erre építve, ukrán terület-visszanyerések elképzelhetők, a másfél milliós Harkiv körül, de Donyeck és Luhanszk régiókban is.

ZEITonline, 19. 7. 2022

Putin zum Waffenstillstand zwingen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3917887011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása