Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

UKRÁN PARTIZÁNOK- SPIEGEL/RózsaS

2022. július 25. 07:26 - RózsaSá

UKRÁN PARTIZÁNOK- SPIEGEL/RózsaS

 

Egy névtelen harcos videóüzenete látható július eleje óta több csatornán: „Épületeket foglalunk el, utcán és hidakon fogunk harcolni. Országunk egy darabját sem ajándékozzuk el.” Herszon környékéről, Dél-Ukrajna elfoglalt területeiről beszél, ahol orosz igazgatást vezettek be. „Mindenki, aki ebben részt vesz, rajta van a halál-listánkon.” A „Sárga Szalag” mozgalom üzeni a megszállóknak: Tudjuk kik és hol vagytok. Soha nem lesztek biztonságban.

 

A Dnyeper part-i Herszonban ( 280 000 lakos) június óta szaporodnak a merényletek. Június 18.-án súlyosan megsebesült az orosz börtönigazgató, egy másik magas rangú tisztviselőt autóbomba ölte meg. Hétfőn egy hasonló támadás sikerült kis híján. Az észak-keleti Harkivban megöltek egy orosz vezetőt. Támadások érik az infrastruktúrát, július elején a Tokmak/Melitopol vasúti híd repült a levegőbe.

 

A legtöbb akció titokban marad, de a SPIEGELnek sikerült ukrán ügynökökkel beszélni. Putyin csapatai sehol sincsenek biztonságban. Az US Himars rakétákkal az elfoglalt területek lőszer- és üzemanyagraktárait lövik, 80 km-es távolságban. A célpontokról polgárok adnak információt. Ez Kijev 5. hadosztálya, a partizánok.

 

Az ukrán katonai vezetőség csak hosszú idő után ismerte föl saját lakossága katonai erejét. Volodimir Semcsugov (51) Luhanszk-ban, már 8 évvel ezelőtt is harcolt az oroszok ellen. Amikor 2014-ben az oroszok behatoltak Donbasz-ba, ő Grúziában egy csomagoló céget vezetett. Hazalátogatásakor megtudta, barátait megölték és még eltemetni sem hagyták. „Anyám szemében a félelem volt számomra a legnagyobb motiváció.” Bányászokkal, menedzserekkel, orvosokkal, tanárokkal egy partizán-csapatot alapított. „Először senki nem vett bennünket komolyan, terroristáknak tartottak. Most mindenki ránk figyel.” Saját 10 000 dollárját fektette be. Először információkat gyűjtöttek. „Az orosz katonáknak sört és cigarettát vittünk, megköszöntük védelmüket – közben puhatolóztunk. Az első fegyvereket is tőlük kapták „lojalitásukért”. A többit korrupt szeparatistáktól vették. A harc megindult. Katonai táborokat, de egyes katonákat is megtámadtak a kocsmában. Síneket, villanyvezetékeket, de még gázvezetéket is fölrobbantottak. ”Hrusztalnyij bányaváros, már gyerekként megtanultam bombát építeni.” 8 hónap után kötöttek szerződést az ukrán hadsereggel. 2015-ben aknára lépett és fogságba esett. Megvakult, mindkét karját amputálták. Egy év után, fogolycserével szabadult. Az akkori elnök, Porosenkó kitüntette. Megtanult protézissel élni, kölni orvosok egyik szemét meggyógyították. Most is aktív, videón partizán-kiképzést ad. Hogyan lehet az orosz teherautókat kiiktatni? (Homok a tankba).

 

A partizánháborút két ukrán szerv is ellenőrzi: A Katonai Titkosszolgálat HUR és a Speciális Kommandó SSO. A „Sárga Szalag” vagy a „Bergyánszki Partizáncsapat” a Facebook, az Instagram, a YouTube és a Telegram oldalain gyűjti és küldi az információkat. A csoportok 5-10%-a kommunikál, a többiek passzív ellenállást gyakorolnak. Bezárják a boltot, ha orosz katonák közelednek, halálos fenyegetésű szórólapokat terjesztenek, a kollaboránsok fejére díjat tűznek ki. Egy Herszon-i óvónő: „Csak a legszűkebb köreinkben beszélünk az ellenállásról.” Fiával kódolt vonalon beszélget. A fiú tovább adja az információkat a titkosszolgálatnak. Néha célzott kutatást is folytat. Egy ízben orosz tankok Herszon-ba való érkezését tudta meg. A hírt tovább adta és a szállítmányt szétlőtték.

 

A lakosok megfigyelései épp olyan fontosak, mint a műholdképek. A megszállók tudatában vannak a partizánveszélynek. Július elején kommandó-központjukat precíz légicsapás érte. Azóta megerősítették ellenőrző pontjaikat és körözik az ellenállókat. Több mint 600-at letartóztattak. Ezek régi biztonságiak,tisztségviselők, akik közül sokan eltűntek vagy csak holtan kerültek elő.

 

A formatervező Max elmenekült. Barátaival egy Telegram-csoportot szervezett, öt ezren kapcsolódtak. „Indítottunk egy új chat-et, amit szigorúen ellenőrzünk. Az újakat a közösségi oldalakkal és célzott kérdésekkel világítjuk át.” A „Herszon az ukrajnaiké” csoportban az orosz csapatokról gyűjtöttek információkat. Az adatokat kölcsönösen ellenőrizték, továbbítás előtt. Az ukrán E-Governance-App Diia-ot használták, hogy igazolják magukat, aztán az ukrán titkosszolgálat Chatbot-jába

(»E-Enemy«) betáplálták az adatokat.

 

Max: „Legnagyobb sikerem márciusban volt. Orosz konvoj érkezését észleltem, mely teherautókból, csapatszállítókból, tartálykocsikból és rakétavetőkből állt. A hírt továbbítottam a E-Enemy-re. Hasaltam a fűben és láttam, ahogy a gránátok becsapódnak. Teljes eufóriát éreztem, aztán félelmet.” A háború kezdetekor a megszállók ellen tüntetett – fedetlen arccal. Sokáig rejtőzködött, míg végre talált egy mikrobuszt, amelyen 150 €-ért kicsempészték a városból. Amikor ukrán katonákhoz ért, kitört belőle a sírás. Most kijevi barátainál lakik.

 

Veszélyes idők úgy a megszállókra, mint az ellenállókra. Délen offenzívára készülődnek. Sokan a városi harcoktól való félelmükben elhagyják a várost, mások élelmet raktároznak, Molotov-koktélt és bombákat építenek. Egy géplakatos Szaporisja régió Enerhodár városában egész arzenált tárol a pincéjében. (És ezt megírja a Spiegel? RS). „Csak akkor osztom szét, ha csapataink közelednek.”

 

Oleg Zsdanov ukrán katonai szakértő: „Az offenzíva kétfrontos háborúra kényszerítené az oroszokat, ekkor nem lenne erejük a partizánokat üldözni. Az ellenállás rosszul szervezett. Fegyvereket kellett volna raktároznunk és több embert kiképeznünk.” Zelenszkij is hibás, mert újévi beszédében alábecsülte a háborús veszélyt. Drága idő veszett el. Az ellenállók tudják, hogy veszteségek fenyegetik őket. Egy Enerhodár-beli partizán: „Nincs más választásunk, ha országunkban szabadságban akarunk élni.”

 

SPIEGEL, 16. 7. 2022

Darum muss Putin die ukrainischen Partisanen fürchten

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr617890201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása