Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TÚL SOK DOKTOR – M. Anbuhl – SPIEGEL/Rózsas

2022. augusztus 08. 08:01 - RózsaSá

TÚL SOK DOKTOR – M. Anbuhl – SPIEGEL/RózsaS

 

Matthias Anbuhl (51), a Német Diákszövetség (Deutsche Studentenwerk) főtitkárát bosszantja az »Überakademisierung«- vita.

 

Sp: Anbuhl úr, a gazdaságból hiányoznak a tanoncok. Hans Peter

Wollseifer, az Ipari Kamara elnöke átirányítást követel, ennyi egyetemista zsákutcába visz.

 

A: Nincs igaza. A diplomásokat kézcsókkal fogadják. Csak 2% munkanélküli, ez teljes foglalkoztatottság.

 

Sp: Az iparosok jól keresnek.

 

A: Nézzünk bele a Nemzeti Oktatásjelentésbe. A diplomások órabére jóval magasabb, 2000-2017 között ez az olló tovább nyílt. A piac válasza világos: A vállalkozások is keresik a diplomásokat. Aki a szakemberhiányt komolyan orvosolni akarja, nem játszhatja ki a két osztályt egymás ellen.

 

Sp: Mi a békés megoldás?

 

A: Hogy egy fiatal tanonc lesz, vagy egyetemista, az érdeklődésétől, tehetségétől, a vonzó munkakörülményektől, a jó kereseti lehetőségektől függ. A cégek ezeken kell, hogy dolgozzanak. 1,4 M 20-29 évesnek még nincs végleges szakmája. Ez óriási szakember-potenciál.

 

Sp: A törvényhozó ne terelje a fiatalokat az iparba?

 

A. Hogyan is tehetné? Általános iskola-kvótával? Az egyetemi helyek korlátozásával? Itt magának az iparnak kell cselekedni. Ha szidjuk az egyetemistákat, ezzel nem tesszük vonzóbbá a kézművespályát.

 

SPIEGEL, 6. 8. 2022

»Mit Kusshand genommen«

 

KOMMENT

A tanonc korán kezd pénzt keresni - jókora előnyt szerez. A diplomás gyakran már 30, amikor megszerzi az első fizetését. Egy szerelő órabére tényleg lemarad? Az egész életpályát kell nézni.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5217903039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása