Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

YOU'LL NEVER WALK ALONE – 65 mrd a népnek – ZEIT online/RózsaS

2022. szeptember 04. 20:10 - RózsaSá

YOU'LL NEVER WALK ALONE – 65 mrd a népnek – ZEIT online/RózsaS

A vasárnapi bejelentés szerint ennyi manna hull az égből. A 3. „Entlastungspaket” (tehermentesítőcsomag) útnak indult

Nyugdíjasoknak a Mikulás 300 €-t, az egyetemistáknak 200 €-t hoz. A lakpénzeseknek fűtésre 415 € jár, ezt a kört 2 millióra bővítették. Scholz: „A legnagyobb lakpénzreform.” Az áram ára kedvezményes marad egy határig, nehogy elillanjon a takarékosság. Erre az energiacégek extraprofitja, „véletlennyeresége”, a fedezet. A kancellár ezt EU-harmonizációban tervezi, de kész ezt az adót nemzeti síkon is beszedni.

A „Kindergeld” havi 18 €-val növekszik, újévkor. A szociális segély („Bürgergeld”) 449-ről 500 €-ra ugrik. A 9 €-ticket folytatására 1,5 mrd € áll készen, ha a landok is ugyanennyit adnak. Cél a 49-69 €-s országos havi bérlet. Cégek alkalmazottai további 3000 € után nem fizetnek adót – a magas árak kompenzációja céljából. Lindner pénzügyminiszter: „Ezzel a súlyos csomaggal Németország károsodását hárítjuk el.”

A terv 22 óra kemény tárgyalás után jött létre. A 2022/23-as költségvetés kibírja, az adósságfék 2023-ban ismét életbe léphet.

Anke Rehlinger (SPD), Saarland: „A drámai háborús következmények erőteljes kivédése.” Boris Rhein (CDU, Hessen): „A két megelőző csomag hibáit kijavították, akkor a nyugdíjasok és az egyetemisták semmit sem kaptak.”

Az ellenzék reakciója: „ködös”, „sovány”, „rossz vicc”. Jens Spahn (CDU): „A gáznál semmi, pedig ez a legnagyobb probléma. Ez inkább a kormány munkaprogramja, semmint egy azonnal ható segítség a polgároknak.” Dietmar Bartsch (Linke): „Kiábrándító. Ezzel Németország nem lesz kellőképp fölkészítve a télre.” Tino Chrupalla (AfD): „Költséges tünetkezelés. A tehermentesítés csupán pillanatnyi, az árrobbanás gyökereit kell kezelni. Tervgazdasági, állami elosztás helyett az élelem és az energia áfáját kell csökkenteni és megszüntetni a CO2-járulékot”. Jessica Kaußen (Linke, Alsó-Szászország): „ A drámai helyzetre nem ez a megfelelő válasz. A drágulás és az infláció miatt sokan komoly helyzetbe kerülnek.”

ZEIT online, 4. 9. 2022

Entlastungspaket

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7317923925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása