Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

NEKEM SEM KÖNNYŰ – Politikusok a burn-out-ról – SPIEGEL/Rózsa

2022. november 06. 22:25 - RózsaSá

NEKEM SEM KÖNNYŰ – Politikusok a burn-out-ról – SPIEGEL/RózsaS

Nyke Slawik (28), Bundestag-képviselő, egy reggel azt érezte, nem képes fölvenni a munkát. „Hiába volt minden jóga és meditáció, a megterhelések kikészítettek. A klímapolitikánk és a valóság között ég és föld. Tetejébe azt is megkapjuk, hogy csak a lábunkat lógatjuk.”

A politika maraton és nem sprint. A jelenség általános, az ország történetében még soha nem volt egyszerre ennyi krízis: klímaválság, orosz háború, energiaproblémák, infláció, kovid 7. hullám. Gyorsan kell találni, pontos, jó megoldásokat – gyakran nincs második kísérlet. Az elvárások óriásiak. Nem csoda, hogy a sürgető idő miatt egymást követik a téves döntések. Habeck, zöld gazdasági miniszter: „Az embereim belebetegednek. Burn-out-ot, tinnitiszt, fülzúgást kapnak.” A pénz-, az egészségügyi tárcánál, a kancelláriában – akiktől legjobban várják a megoldásokat - hasonló a helyzet. Michael Roth (52), a külügyi bizottság elnöke: „Olyan volt, mintha egy jeges tengeren, az egyre olvadó jégtáblákon ugrálnék.” Roth több hétre elvonult. „Megerősödve tértem vissza, ám azt kellett látnom, hogy a válságok csak fokozódtak. Ráadásul a lakosság csak pocskondiáz minket”

Minden eset egyedi – ám a leírás hasonló: éjszakába nyúló ülések, munka-hétvégek, család és barátok elhanyagolása, bizonytalan jövő, megválasztanak-e újból? A social media oldalain szidalmaznak, sértegetnek. Minden sértés apró karcolat a lelken – míg egyszer túl sok lesz.

Habeck szelfi-videóit kemény munkával rakja össze, jutalma a magas instagram, twitter, TikTok követő-szám. Állandóan láthatónak, elérhetőnek kell lenni. Ez fölőrli a képviselőket. Soha ennyi nem távozott, mint a múlt ciklus végén. Amikor egy újságíró megkérdezte Habeck-et, mikor jön a segély, a miniszter kiborult. „Egy törvény nem lesz egy pattintásra. Vizsgálatok előzik meg, alkotmányossági összeférést kell ellenőrizni, Brüsszel-lel egyeztetni. Egyik hétvége megy rá a másik után. Az embereknek alvásra és evésre is kell idő, senki ne gondolja, hogy csak malmozunk. 20 törvényt, 28 rendeletet csináltunk 9 hónap alatt. Száz ezer a túlórák száma.”

SPIEGEL, 5. 11. 2022

Kranke Politik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3417971990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása