Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HOGYAN KERESSÜNK TÖBB PÉNZT? ZEIT/RózsaS

2022. december 08. 19:55 - RózsaSá

HOGYAN KERESSÜNK TÖBB PÉNZT? ZEIT/RózsaS

Pofonegyszerű! Mondhatná valaki, csak be kell jelentkezni néhány klinikára, tesztalanynak. Pár száz euróért engedjük, hogy intravénásan valamilyen szert bespricceljenek, vagy ételkiegészítőket nyelünk. Ezeknek persze ára és kockázata is van. Szaladgálásba, időbe kerül, valami másról le kell mondanunk.

A munkahelyi fizetésemelés már komolyabb akció. Tegyük föl, munkahelyével meg van elégedve és nem szívesen hagyná ott. Vágjon bele egy fizu-emelésbe! Attól függően, mikor emeltek legutóbb, kihozhat pár, vagy akár 10%-ot is. Ha már rég magasabb posztra pályázik, még jobb az esélye. Az akciót öntse nyakon egy jó adag megalomániával, hisz az egész önbizalom kérdése. A McKinsey Global Institute fölmérése kimutatta, hogy a legnagyobb fizuemelést azok kapták, akik a kért képességek 45%-val nem is rendelkeztek.

De mi van, ha a főnök nemet mond? Akkor persze szét kell nézni más cégeknél is. Taktikailag ez a legokosabb, ez hozhat legnagyobb pénzbevételt – feltéve, ha már eleve pozíciójához és képzettségéhez képest még nincs jól meg van fizetve. (Tud úszni? Nem. És ha megfizetem? Hofi, RS). Ha kételkedik, a keresőgéppel hozza be az átlagfizetéseket. Legjobb, ha belevág, küldjön ki néhány levelet, folytasson puhatolózó beszélgetéseket, hogy belőjje „piaci” értékét. Ha nem csüng túlságosan a szakmáján, átválthat teljesen más ágazatba. Ez persze nagyobb falat, új képességeket kell elsajátítani, esetleg még egy diplomát szerezni. Néha kisebb továbbképzés is segít, állami ösztöndíjjal. Ám ne felejtse: a pénz önmagában nem boldogít. Ha jelenlegi munkahelyén jól érzi magát, tartsa meg és keressen egy másodállást. Persze, könnyű mondani: Azt választom, amiben kedvem lelem. Ennyi szabadsága nincs mindenkinek.

Az is lehet, nem is kell több pénz. Más út is járható, ha több pénzt akarunk látni a számlánkon: egyszerűen kevesebbet kell kiadnunk. Nem épp hidegvizes zuhanyra gondolok, de mindenki találhat néhány fölösleges kiadást. Saját helyzetét mindenki maga ismeri a legjobban. Az Ön döntése, hogy megtalálja jövedelme emelésének útját. Nincs kiírva a villamos oldalára.

Ihre Mona Linke

ZEIT, 8. 12. 2022

»Wie kann ich mehr Geld verdienen?«

KOMMENT

Kedves Mona! Te mennyi emelést értél el a ZEIT-nél?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr617997880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása