Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÚJ KORSZAK KEZDŐDÖTT – P. Servent/SPIEGEL/RózsaS

2022. december 11. 12:36 - RózsaSá

ÚJ KORSZAK KEZDŐDÖTT – P. Servent/SPIEGEL/RózsaS

Pierre Servent (68), hadtörténész előre látta Putyin háborúját. Könyve, a »Le monde de demain« (»A holnap világa«), most jött ki.

SPIEGEL: Servent úr, Ön szívesen idézi az olasz marxista Antonio Gramsci-t. „A régi világ haldoklik. Az újra még várni kell és ebben a világos-sötétben szörnyek jelennek meg.” Gramsci ezt 30-as években írta. Ma a helyzet valóban ilyen szörnyű?

Servent: Igen. A 30-as évek köszön vissza. Világunkat válságok sorozata rázza meg: gazdasági krízis, bevándorlás, terrorizmus, háborúk, klíma, járványok. A történelem mutatja, ilyenkor a félelem lesz a meghatározó motiváció. Sokan egy erős embert akarnak, egy önjelölt messiást, aki egyszerű megoldásokat kínál. Ez a zsarnokság és a barbárság utáni új kedv.

Sp: Nem túloz? A populista Bolsonaro-t épp most váltották le, Trump is vereséget szenvedett.

S: Ám tudjuk-e, ki fog nyerni a következő években? A közösségi oldalakon a verbális erőszak, a mást gondolók radikális elítélése, a buborékokba való visszahúzódás látható. Az Al-Kaida utat mutatott: Mindenkit, aki más véleményt merészelt képviselni, ellenségnek kiáltott ki. Nyílt utcán fejezte le őket. Ez a totaliter gondolkodás legmagasabb foka. Hasonló a tendencia Trump »America First«-jénél, Erdoğan-nál, Putyin-nál, Xi Jinping-nél. Tisztogatást terveznek, hogy az ellenséget egységben likvidálhassák. Ezek a szörnyek sokfélék. A fake news, a populizmus, a gyűlölet, az ideológiák győzelme – mindezek monstrumok. Sokakat nem a tudás vezet, hanem a tévhit. Putyin is egy ilyen szörny.

Sp: Mert ő korlátlanul erőszakot alkalmaz – minden veszteség ignorálásával?

S: Vezérmotívuma az erős ember koncepciója, ez volt a KGB elve is. Egyik KGB-dal, amit Putyin nyíltan idéz: „ Ha tetszik, ha nem, kedvesem, ebbe bele kell nyugodnod.” Ez egy erőszaktevő jelmondata. Itt van tehát egy ENSZ Biztonsági Tanács-tag, egy atomhatalom, amelynek vezetője nyíltan a megerőszakolást hirdeti. Szembe vele Zelenszkij, aki ezt mondja: „Nem leszek a kedvesed, nem engedem magam megerőszakolni.”

Sp: Amivel Putyint még jobban provokálja.

S: Pontosan. Minden erőszakoló frusztrált, ha szándéka meghiúsul. Azokat bünteti, akik megszöktek. Lemészárolja őket, mint most Putyin az ukrán civil lakosságot. Úgy vélem, 2022. február 24.-ét a történészek a XXI. sz. kezdetekének fogják tekinteni. Ez a határvonal fölülmúlja 9/11-et. Itt a boldog globalizáció vége. Búcsút vehetünk attól az illúziótól, miszerint a gazdaság, a piac, a kereskedelem mindent meghatározó tényezők és létezhetnek politika nélkül. Ennek a rendszernek most vége.

Sp: Mit jelent ez az európai demokráciákra?

S: A helyzet pálfordulatra kényszerít, főleg Németországban. Az Ön országa mind úgy vélte, kihagyhatja a magas diplomáciát és a katonai kérdéseket. Ehelyett a gazdasági fejlődésre és erőre koncentrált. Ennek most vége.

Sp: Tehát a gazdaság politikától való elválasztásának most vége?

S: Ezt mindig is naivnak tartottam. Európában sokáig nem akarták belátni, hogy több állam számára az erőszak és a jogállamiságot mellőző hatalomértelmezés reális opció. A porosz tábornok, Helmuth von Moltke, 1858-ban úgy vélte, az örök béke egy álom, viszont a háború isten világrendjének része. Ezért adatik meg a népeknek, hogy kipróbálhassák legjobb tulajdonságaikat. Háborúk nélkül a materializmusba süllyednének. Nem tehetünk úgy tovább, mintha a világ csupa szelíd őzikékből állna. Meg kell védenünk értékeinket, szembenézve a valósággal.

Sp: Ezt a német kancellárnak is mondja?

S: Nem értem, mért rohant Scholz már novemberben Kínába? Kína totalitarizmusát politikailag kell kezelni. Macron fölajánlotta, menjenek együtt, hogy európai egységet mutassanak. Ám Scholz ebbe nem ment bele, mert ott vannak a német autógyárak. (Ahogy Mo.-on is. RS). Ám a mai időkben a politika fölülírja a gazdasági érdekeket. Meglehet, Scholz még a régi rendszer híve.

Sp: Mégis 100 mrd €-t tett félre a Bundeswehr-nek.

S: Ez figyelemre méltó, pedig a zöldek is ott vannak a kormányban. Mégis mi, európaiak, politikai, katonai és diplomáciai törpék maradunk, ha nem lépünk föl közösen. Mennyit késett a közös energiavásárlás is! A 27 EU-állam, 440 M lakossal, óriási erőkar, amit még eddig nem használtunk ki. (Csak 26! RS).

Sp: Ön azon kevesek közé tartozik, akik már az év elején jelezték, hogy Putyin meg fogja támadni Ukrajnát. Mi várható a következő hónapokban?

S: Putyin nem fog engedni. Folytatja tovább, orosz módra. Nem érdeklik a veszteségek, országa nagyságában bízik. 1,7 M km2 – Franciaország 30szor beleférne – és az egy millió mozgósítható emberében. Az időre játszik, abba, hogy a Nyugat belefárad a háborúba.

Sp: Beválhat ez a számítás? Egy rosszul fölszerelt had áll szemben egy jól fölszerelttel. Ukrajna az USA-tól 4 év Javelin páncéltörő rakéta termelését kapta meg.

S: Putyin stratégiája hosszú távú. Meggyőződése, hogy a nyugati demokráciák kevésbé reziliensek, mint az orosz rendszer. A nyugati polgároknak egyszer elegük lesz az inflációból és a drága energiából. 2023 a nyugati gazdaságok nehéz éve lesz, erre számít Putyin.

Sp: Macron többszöri telefonálással próbálta visszatartani. Érdemes volt próbálkozni?

S: Mint meggyőződéses europer, mindig a diplomácia útját védem. Ám elnököm exhibicionizmusa, amikor eközben még filmeztette is magát, visszataszító. Azt próbálta Putyinnal megértetni, hogy a helyzetet Putyin Donbasz-ban jogilag teljesen tévesen ítéli meg. Ez a totális baklövés! Putyinnak édesmindegy, mi korrekt jogilag. Ám ez a jelenet megmutatta, hogy Macron-nak gőze sincs a putyini rendszerről. Macron azt a nemzedéket képviseli, amelyik úgy hiszi, a rossz már nem létezik. És ha valaki rosszul viselkedik, az azért van, mert nem voltunk hozzá elég kedvesek.

Sp: A meglepetés Ukrajna elszánt védekezése. Az ukránok egységesen kiállnak elnökük mellett. Így is nyerhet Putyin?

S: Zelenszkij mellett tényleg öregnek tűnhet, a Szovjetunióból visszamaradt kényelmes tábornokaival. Z. mellett viszont agilis geek-ek asszisztálnak. Ezek bár nem szeretik a katonaságot és az uniformist, de értenek a modern kommunikációhoz. Megkérdezik Elon Musk-ot, használhatják-e az ukrán dronok a műholdakat? Két különböző világról van szó.

Sp: És most hogyan tovább? Meddig tarthat még ez a háború?

S: Ez az egymilliódolláros kérdés. Még igen hosszú ideig tarthat - öt, hét, akár tíz évig is? Átmehet egy „frozen conflict”-be. P. a következő 2 évet végigcsinálja és arra számít, hogy akkor majd az új US-elnök Ukrajnát nem fogja tovább fegyverekkel támogatni.

SPIEGEL, 10. 12. 2022

»Wir erleben gerade den Beginn einer anderen Welt«

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2317999514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása