Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KÖSZÖND MEG! - A felelős ember - M. Sippel, Konstanz, taz/RózsaS

2023. január 02. 09:10 - RózsaSá

KÖSZÖND MEG! - A felelős ember - M. Sippel, Konstanz, taz/RózsaS

Maike Sippel, Professorin für Nachhaltige Ökonomie, Hochschule Konstanz Technik, Wirtschaft und Gestaltung Konstanz HTWG · Sustainable Economics

1

Tekintsd magad világunk részének!

Mindegyikünk egy mozaikkocka az életen belül, amely bolygónkon kialakult. Ehhez az élethez szorosan kötődünk, tőle függünk. Jeremy Rifkin „biofil tudata” az élő szeretetét jelenti, ez az emberiség túlélésének föltétele.Egy generációlánc része vagyunk, egy összekötő tag a mögöttünk és az előttünk levő n emzedékek között. Az irokézek és más népek érezték a felelősséget utódaikért hetedíziglen.

2

Köszönd meg!

Eszedbe ötlött már, hogy mekkora csoda, hogy az emeriség egész történelme úgy alakult, hogy létezel? Ne végy részt a túlfogyasztásban! Nem kell semmi újat venned, birtokolnod ahhoz, hogy egyszerűen csodálatos légy. A köszönet aktivitásra sarkall. A hála elégedettséget nyújt. A hálanaplóba naponta, vagy hetente fölírhatjuk, mit köszönünk meg. Ez erősíti egymáshoz való kötöttségünket és nagylelkűségünket. A klímaválságkor erőforrás tetteinkhez.

3

Tiszteld a fájdalmat és a gyászt!

Ha látjuk a világ csodálatos dolgait, érzékenyebbek leszünk a pusztításra. Beszélünk eleget a fosszilis korszaktól való fájdalmas búcsúzásról? Hogyan kezeljük a bizonytalanságokat? Egy kutatás -atharina van Bronswijk) eredménye: 70-90% klímafélelmet érez. (Kivéve a magyarokat! RS). A norvég környezetpszichológus, Per

Espen Stoknes erre biztat: „Stand up for your depression“ . Jó tudni, hogy ezzel az érzéssel nem vagyunk egyedül. A tudatosabb élet több boldogságmomentumot is ad. A klímaaggodalom fölriaszthatja a társadalmat, hogy a válságot meg kell oldanunk.

4

Vedd komolyan önmagad!

Cselekedj elveid szerint! Mi a fontos, miért küzdesz? Ha visszanézel eddigi életedre, mit látsz? Nézd magad a jövőből! Képzeld el, unokád az öledben megkérdezi, mit csináltál a 2020-as években! Ne engedd, hogy eluraljon a „kognitív disszonancia”. Változtass vagy a magatartásodon vagy a hozzáállásodon!

A szokás hatalma: sok környezetvédő félretolja kétségeit, hogy sültje tömeg-állattartásból származik, ugyanígy száll gondtalanul repülőre. Ez nem egy klímabarát élet, amit a németek nagy része szeretne. Egy prof. barátnőm újságolta, milyen jó érzés helyesen cselekedni.

5

Képzeld el a jövőt!

Városnegyedem 20 év múlva csupa zöld, autó alig, de emberek egy fa alatt, padon ülve csevegnek. Madarak csicseregnek, netán kerékpár-csengő, e-busz surrog. Gondoljuk újra világunkat, „Die Welt neu denken“, mondja a transzformáció Maja Göpel. „Hoffen durch Handeln“, remény cselekvés által. És én is segítettem.

6

A fordulat lehetséges

A brit ThinkTank, Climate Outreach, kutatása eredménye, hogy az EU-fiatalok a megoldáshoz hozzá akarnak járulni – 20% akár törvénysértéssel is. Ám nem tudják hogyan nézzen ki ez a fordulat és mi legyen pontosan az ő szerepük. A WBGU (Wissenschaftliche Beirat für globale Umweltveränderungen) útmutatást ad. Sok pionír – ember, szervezet, cég – már „helyesen” viselkedik, a téves struktúrák ellenére. Példás! Ez a reform is sikerülni fog, ahogy a rabszolgák fölszabadítása, a munkások fölemelése, a nők választójoga. Az US Erica Chenoweth az utóbbi 100 év erőszakmentes mozgalmait vizsgálja. A rendszerváltáshoz elég volt 100 közül 3-4. Az Extinction Rebellion vagy a Letzte Generation ilyen csapat. A klímaválság mindenkit érint, „globális kooperációforradalom” szükségeltetik. Legyen ebben Németország úttörő!

7

Climate Challenge“ a Konstanz-i főiskolán

Már 8 éve fölbecsüljük öko-lábnyomunkat. Az egyetemisták rátapintanak „Big Point“-jaikra, amin 4 hétig dolgoznak. Vegán étkezésbe kezdenek, autójukhoz nem nyúlnak, vonatoznak. ,A „Footprint Challenge“ legtöbbjüknek óriási élmény, nem lemondás-kár, hanem megemelt életminőség. Családjuknak is ösztönző. A „Handprint Challenge“ a projekt folytatása. Szövetségeseket keresni egy húsnélküli menzanaphoz, kerékpárutakhoz, csatlakozni a Foodsharing vagy a Fridays for Future mozgalomhoz.

8

Kompetens kolomposok kellenek

Az „Art of Hosting“ vagy a „Collective Leadership“ fölkészít bennünket a projektvezetésre. Sikergarancia nincs. A folyamat veszi a maga útját.

9

Keressünk jó híreket!

Maren Urners, neuro-kutató: „Az uralkodó negatív hírek agyunkat permanens stressz alá helyezi.” A konstruktív újságírás a megoldásokra fókuszál – de nem mellőzi a kritikus gondolkozást.

10

Régebben kerültem a klímatémát, mert nem akartam konfliktust. Ma már tudom, hogyan fogjak hozzá. Tanulmányokat idézni, moralizálni nem sokat ér. Saját eredményeimről, akcióimról beszélek. Egyetemistáimmal kipróbáltuk, mennyire sikeres a beszélgetés, ha tudatosan a személyes értékekre és a saját klímaakcióinkra térünk rá. Ám mindeközben vigyázni kell magunkra, testi és lelki épségünkre.

taz, 31. 12. 2022

Zwölf Gedanken, um die Welt zu verändern

KOMMENT

Magad mondád, kedves Maike, a moralizálás nem sokat hoz. Mégis, magad is néha kissé „papos” vagy. Nichts für Ungut! Köszönjük megszólalásod! Továbbítom magyarjaimnak, a remény hal meg utoljára.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6318016246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása