Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KIRE HALLGASSUNK? - A jó tanácsadó – ZEIT/RózsaS

2023. február 02. 19:42 - RózsaSá

KIRE HALLGASSUNK? - A jó tanácsadó – ZEIT/RózsaS

Még a majmok is élnek a jó tanáccsal. Ambrose Gwinnett Bierce: A tanács a legkisebb pénzérme. Idegen vagy ismerős tanácsa jobb-e? Az idegent nem ismerjük, ez jó. Semmi előtörténet, személyes érzelem vagy genetikai összefonódás. Terapeutával beszélünk ilyen okból, vagy az istennel. Őt csak kevesek ismerik személyesen, mégis ő a legkeresettebb tanácsadó ősidők óta. Nyomában nemrég az internet. Az anyában az a jó, hogy senki hozzánk közelebb nem volt. Az én világi zsidó jóapám azt mondta, az a rabbi, aki neked egy világos tanácsot ad, az nem jó rabbi. Így nézve, a vallás nélkülözhető, a túlinformálás korszaka épp úgy összezavar. Nem csoda, hogy az emberek 2023-ban csak úgy áhítoznak a személyes tanácsra. Az az igazság, aminek testszaga van. Mindenki vágyik a tudás megszemélyesítésére. Ezért rakja ki a szerző saját képét a legtöbb tanácsadó könyvre. Kérdezzük meg a ChatGPT-t, mi a jó tanács? „A jó tanács mindig tárgyilagos, konstruktív és elfogulatlan.'” További kérdés, barát vagy idegen tanácsa jobb? Attól függ, miben kérünk tanácsot. A barátok erkölcsi és érzelmi téren jobbak, míg az idegenek olykor objektívabbak és elfogulatlanabbak. Mint vodkaárus, néhány tanáccsal lettem gazdagabb. Árultam még pralinét, Rotgold sört és halat is. Hónapok után föltűnt, hogy jóval több halat és Rotgoldot adok el. Hiába ecseteltem az alkoholdesztilláció lépcsőit, az emberek pislogni kezdtek. Egyszerűbb csak ezt mondani: „Ez a vodka jó. Ettől nem kaptok fejfájást, jó íze van. Ezt vegyétek.” És mutatóujjal rámutatni. Vagy vegyük a dohányzást. Mit használ a jó tanács: „Hagyd abba a dohányzást, mert megöl!” Barátom leszoktató kurzuson vett részt, 180 €-ért. Hipnózis, fül-akupunktúra, hosszabb előadás, amelyben „füstgázok inhalálásáról” volt szó. Végül a tanács, nyomja el utolsó cigarettáját. „Meglátják, egyáltalán nem ízlik már!” És ízlett, kérdeztem barátomtól. „Nem. Eljutottam az utolsó pontig. Már tízszer megpróbáltam leszokni. Most vagy leszokom, vagy végleg megmaradok dohányosnak.” Vissza a rabbihoz: Nemzzek gyerekecskéket, alapítsak családot. Ne próbáljak meg tökéletes lenni. „Nem ismerek embert, aki reggel fölkel és azt mondja, milyen jó, csak a derekam fáj.” Rabbi, mi a jó tanács, kérdezem. „A jó tanács segít másoknak, hogy saját maguk találják meg a választ a helyes kérdésre. Segít önmagunkkal beszélgetni, mint a pszichológusnál, akinél sok pénzért hangosan beszélgethetünk önmagunkkal.”

ZEIT, 2. 2. 2023

Dmitrij Kapitelman: Es geht mich ja nichts an, aber...

KOMMENT

Guter Rat ist teuer“ (A jó tanács drága), mondja a német. Eredetileg: aki kapja, annak sokat ér. Ma persze egész ágazat jól megél ebből, amióta a világot jó komplikálttá tettük. Az Ökobetyár tanácsa továbbra is: Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr818039936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása