Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A TÖKÉLETES BŰNTÉNY – azaz szinte – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

2023. február 12. 19:07 - RózsaSá

A TÖKÉLETES BŰNTÉNY – azaz szinte – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

20 éves jubileuma annak a gyémántrablásnak, ami 2003. febr. 15-én történt a belga Antwerpen-ben. A World Diamond Center trezorját ürítette ki egy rafinált banda. A lecsapás a legapróbb részletekig koreografálva volt – aztán mégis elcsúsztak egy banánhéjon, pontosabban néhány szemetes zsákon. Az Amazon emléket is állít nekik, „Everybody loves Diamonds“ címmel, Kim Rossi Stuart-tal a főszerepben.

A valódi főszereplő Leonardo Notarbartolo, egy sármos csirkefogó, akit az olaszok „L’Artista“ néven tisztelnek. A „Torinói Iskola” alapítója fegyverek és erőszak nélkül, csupán az eszével dolgozik.

A mester egy hajszprével a zsebében belevágott élete főművébe. Ez a nap a teniszselejtezők napja volt Antwerpen-ben, az utcák kiürültek, mindenki a tévét bámulta. Az Antwerpen-i gyémántközpontban már 2 éve bérelt egy irodát, ám egy üzletet sem kötött. Annál inkább az épületet kémlelte ki, egy minikamerával a zakóhajtókáján. A rendészek már hozzászoktak a joviális úriemberhez, így szívesen beengedték péntek du. a trezorpincébe. Itt bérelte LN a 184 fiók egyikét. Először lefújta a hőkamerát. LN hozta társait: „ a Zárak Királyát”, a „Zsenit”, aki nem ismer lehetetlent, a „Monstrumot” a nehéz munkákhoz, végül „Speedy-t”, a jobbkezét.

A gyémántnegyed saját rendőrőrssel bír, a házak a legmodernebb biztonsági készülékekkel vannak fölszerelve. Belépni észrevétlenül ide a hétvégén lehetetlenség. Ám a „művész” talált egy kiskaput: egy garázsbejárót kamera nélkül. És a garázsnyitó rádiókódot is sikerült neki megszerezni. Szombat este sikerült nekik bejutni a trezor folyosójára. A fénydetektort fekete szigszalaggal leragasztják, a mozgásérzékelőt egy polisztirol dobozzal lefedik, a hőérzékelőt vazelinnal kiütik. A trezor ajtaja 60 cm-es 4 tonnás acél. Nyitásához speciális kulcs kell. LN kifigyelte, hogy ezt az őrök kényelemből a szomszédos seprűkamrában tartják. Ajtaját két fémlemez védte, melyeket mágneses mező kötötte össze. Ha szétválasztják, riasztás történik. Egészben emelik le. Ott állnak a trezorajtó előtt, melyet egy száz millió kombinációjú számkód véd. LN nem árulja el, ezt hogyan szerezte meg, vélhetőleg egy minikamerát rakott az ajtó fölé, hogy az őröket kifigyelje. A trezorban a széfek is természetesen számkódokkal védettek. Ám a banda egy olyan célszerszámot hozott, amely két lábbal a széfre helyezve, mint egy dugóhúzó működik. Belefúródik a zárba és szétfeszíti. 5 óra alatt 109 fiókot törnek föl.

Vasárnap, 2003. febr. 16. A banda szétválogatja a zsákmányt – gyémántok, aranytömbök, ékszerek; 100 M € értékben! Utána több autóval elindulnak Itália felé.

Hétfő, febr. 17. Az őrök fölfedezik a betörést. A padlón egész halom ékszer, amit a betörők ott hagytak. A videókamerát azonban elvitték, ami mindent fölvett. A francia sajtó már az évszázad bűntényéről ír, „Casse du siècle“, a látszólag perfekt bűntényről.

LN később egy újságírónak egész karrierjét elmesélte. 6 éves volt, amikor az anyja tejért küldte. Visszajött a tejjel és 5000 lírával – a tejes aludt. Az iskolában meglopta tanítónőit, a Fiat-uszodában az úszókat. Később megtanult autózárakat föltörni. Ám igazi profivá a drágakő-lopásban lett. Hamarosan a „Scuola di Torino” főnökévé küzdötte föl magát. Gyémántkereskedőket követett, hogy kifigyelje szokásaikat és ügyfeleiket.

Ám a csapat egy amatőr-hibával bukott le. Hazafelé Speedy hisztériázni kezdett a szemetes zsákok miatt. LN elégetni tervezte, ám amikor megállt a sztráda szélén, Speedy kiugrott és a zsákokat ledobálta a lejtőn. LN továbbhajtott, remélve, hogy a szemetet nem kutatja át senki. Ám tévedett. Másnap a telektulajdonos ott termett, látta ahogy videószalagok lógnak a bokrokon. A pénztárblokkokon Antwerpen állt. Értesítette a rendőrséget.

A „művész” ebből mit sem sejtett. 5 nap múlva visszatért a tetthelyre, hogy megtudakolja, föltörték-e a széfét? A nyomozók ámultak a szerencséjükön. Hamar megszerezték LN címét és meglátogatták. Feleségével és barátjával épp takarítottak. Ott egy szőnyeg gyémántdarabokkal, még a sztrádán talált szendvics másik fele is ott volt. (Rend a lelke mindennek, tisztaság fél egészség ill. szabadság. RS). A mester csak mosolygott. 10 évet kapott, társai 5-5 évet. A belgák jó magaviseletért 6 év után kiengedték. (Pedig kár azokért a finom belga börtönökért! Egy magyar után elmenne a kedve a gyémántoktól! RS). Alig telik el pár hónap, LN autójában 1 kg gyémántot találnak. Az új bandával GPS-jelzőket rögzítettek a gyémántkereskedők kocsijaira.

Süddeutsche Zeitung, 11. 2. 2023

Das perfekte Verbrechen – aber nur fast

KOMMENT

Ezért ne legyünk szakbarbárok. Értsünk mindenhez!

Rózsa Sándor is jobban tette volna, ha finomít módszerein.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9318047700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása