Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HOGYAN VÉGZŐDHET? - 3 szcenárió – SPIEGEL/RózsaS

2023. március 06. 12:16 - RózsaSá

HOGYAN VÉGZŐDIK? - 3 szcenárió – SPIEGEL/RózsaS

1. szcenárió

Mi jelentene egyáltalán Ukrajnának a győzelem? Lemondana területeiről, de megmaradna szuverén államnak, a Nyugat támogatásával? Az orosz terv: óriási tömeggel győzni. Ez ellen gyorsan fegyverek és muníció kell. A Bundeswehr március végére igért 14 Leopárdot és 40 Mardert. A régi Leopárdok még később érkeznek. Az USA 31 Abramot igért – 2023 végéig. Egyáltalán: akarják Ukrajna győzelmét? Biden kezdettől fogva nagylelkű és óvatos. Engedélyezett 30 mrd € értékű fegyvert, de a katonai segítséget csak csöpögteti – repülőkről szó sincs. Az USA nem áll háborúban Oroszországgal. A németek és a franciák még óvatosabbak – a lengyelek, csehek, baltiak keserűségére. Washington-ban is nő a nyomás Biden-re. A volt moszkvai US nagykövet, Michael McFaul, febr. 24-re egy „big bang”-ot követel: rakétákat, drónokat, tankokat, harci repülőket. Az egész orosz vezetést, mint terrorizmus-támogatót, szankciólistára kell tenni. Különben ennek a háborúnak sosem lesz vége. Ben Hodges, európai US-parancsnok Krím visszaszerzésére tervet dolgozott ki.

Az ukrajnai katonai győzelem nem kizárt. Ám ezt a Nyugat teljes egészében nem támogatja, különben több fegyvert szállítana.

2. szcenárió

Putyin győz. Bár először Kijev célpont volt, az egész országot nem akarták elfoglalni. A támadás indoka: Donbasz megszabadítása az ukrán neonáciktól. Putyin ismételten elvitatta az ukrán nemzet létezését. Nem egyes területeket akart elfoglalni, hanem az Ukrajna fölötti teljes politikai ellenőrzést elérni, mint Belaruszban. Nem szeretne egy kényszerbékét, ahol a szabotőrök és partizánok megkeserítenék a megszállók életét. Nehéz elképzelni, hogy az összes ukrán Putyin alattvalójának vallaná magát. Luhánszk, Donyec, Herszon és Zaporizsja ellenőrzés alá vonása, nemzetközi elismerése, elég lenne Putyin tekintélyének megvédésére. Ám az orosz nacionalista ultrák ezzel nem érnék be, Putyinnak belpolitikai problémát jelentene.

A taktikai atombomba nem sokat segítene, az ukrán erők nagy területen vannak szétszórva. Nukleáris eszkaláció követné. Ha a lőszerszállítmányok elmaradnának, Z. hetek alatt térdre esne. Ám erre nincsenek jelek. A Kreml azonban Nyugat kifáradására számít, mint Napóleon vagy Hitler esetében. Bár Putyinnak nincs egy motivált hadserege, mégis egy 143 milliós nép és 25 M hadrafogható ember fölött uralkodik. Ukrajnában 40 M ember él. A moszkvai Levada Intézet szerint, az oroszok 3/4-e támogatja a háborút. (Amíg nem viszik ki a frontra? RS). Szinte minden ellenzéki politikus halott, vagy külföldön. Nyugaton viszont tétováznak. Bár a németek többsége a fegyverszállítás mellett van, a tankokat csak kis többség támogatja.

Ivan Krastev: A háborúk nem a tárgyalóasztal mellett vagy a csatatéren dőlnek el, hanem a választásokon. Jöhet olyan garnitúra, amelynek nem érdeke a háború. Ez Oroszországban nem valószínű, mivel a választások nem szabadok. Ha viszont Nyugaton 2024-ben Trump vagy DeSanté nyer, az USA kihátrálhat Ukrajna mögül. Az EU nem lenne elég U. támogatására. U. máris téma az elnökválasztásnál. Tucker Carlson szinte minden este a Fox News-ban püföli Biden-t és a republikánusokat a fegyverszállítások miatt. Trump a hajrában majd milliárdok elfecséreléséről fog beszélni. „Biden gyöngesége és inkompetenciája az atomháború felé sodort bennünket.” Bolond, aki tankokat ad U.-nak. Trump mindig is jobban rokonsszenvezett Putyinnal, mint a NATO-val.

3. szcenárió: Véres állóháború

Nem lenne jobb, mint az orosz győzelem. Ez lenne Európa nyílt sebe, napi összecsapásokkal, mint 2014-ben. Angela Stent, US orosz-szakértő: „Az oroszok még mindig azt hiszik, ellenőrizhetik egész Ukrajnát. Ám U. nem hajlandó egy négyzetméterét sem föladni, amit 2022. február 24 óta elvesztett.” A békétől távolabb vagyunk, mint valaha. Nyugaton sokan úgy vélik, engedjen a gyöngébb. A németek fele diplomatikus megoldást szeretne, nem konkretizálva, mi is lenne az. Modell lehetne az 1953-as kóreai egyezmény: 4 km demilitarizált zóna, millió taposó aknával. Az US-kormányban egy mondás kering: »turn Ukraine into a

porcupine«, csináljatok U.-ból egy sündisznót. Annyira fölfegyverezni, hogy Putyin mindig a határok mögött maradna. Berlin és Washingtonmég úgy véli, U. dolga, mikor jön el a diplomácia ideje. Ám Putyin bármilyen ajánlata vitát szítana Kijev támogatásánál. Kofman: „Óriási kihívás lenne, ha P. egy tűzszünettel állna elő. Ez leleplezné, ki hol áll.” Pl. P. javasolná Luhanszk és Donyeszk nemzetközi elismerését és Krim elhalasztását. Kijev ezt nyilván elutasítaná. De mi van ha a háború még 2024 őszén is tombol? És Biden második megválasztása a tűzszünettől függ? A béke ára a háború hosszúságával nő.

Ha lenne is egy tűzszünet, nem tartana soká. U. a lemondott területekért Nyugat garanciáját kérné. Ezt még Z. sem tudná győzelemként eladni. A 2014-es Minszk-i egyezményt valójában sosem fogadták el. Fesenko, ukrán politológus: „Senki sem fogadna el egy további Minszk-i egyeznényt, mert az egy véget nem érő háborút jelentene.”

Ám Putyinnak épp ez jönne kapóra. Mi értelme egy törékeny békének, ha Putyin marad? Európa nyugtázhatja, hogy keleten egy ellenség él. Putyin szerint, ő a nyugati imperiális hatalmak ellen küzd. A 80 éves sztálingrádi csata kapcsán a Kreml szóvivője szerint a nácizmus modern köntösében fenyegeti Oroszországot. Ez ellen atomfegyvert kellene bevetni. Putyin Brezsnyevtől is kiszámíthatatlanabb. Ám míg a Szovjetunió egy status-quo-hatalom volt, P. át akarja rajzolni Európa térképét. P. 70 éves, a fáma szerint rákbeteg. De vele a putyinizmus is eltünne? Ekaterina Schulmann, Robert Bosch Academy Berlin: Valószínűleg Putyin nélkül is a háborút egy autokrata kormány folytatná. Ukrajna megtámadása Tajvan elfoglalásának egy nyitánya? A legnagyobb kihívást egy orosz fegyverszünet-indítvány jelentené.

Michael Kofman, katonai szakértő

SPIEGEL, 11. 2. 2023

»Putins Wette ist, dass dem Westen die Puste ausgeht.«

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3118053738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása