Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ OROSZ GAZDASÁG ZUHANÓBAN – E. Gerskovics – ZEITonline/RózsaS

2023. április 04. 19:10 - RózsaSá

AZ OROSZ GAZDASÁG ZUHANÓBAN – E. Gerskovics – ZEITonline/RózsaSAz US-újságírót, Evan Gerskovicsot ("Wall Street Journal") letartóztatták Moszkvában. Szabadulásáért Biden tárgyal. Az alábbi cikket Georgij Kantcsevvel írták.

A háború először fölverte a gáz- és az olajárakat, Moszkva úszott a pénzben. Ám a 2. évben, a szankciók miatt is, az orosz állami bevételek zsugorodtak. Alacsonyabb növekedés várható hosszú időn át. Fontos nagy vásárlók elpártoltak. A rubel november óta 20%-ot esett a dollárral szemben. Egyre kevesebb a dolgozó, mert sokakat a frontra küldenek vagy sokan elmenekülnek. A bizonytalanság miatt a befektetések visszaestek. Alexandra Prokopenko (az orosz központi bank volt alkalmazotta): „Jelek arra, hogy mindez a hadviselést gyöngítené, nincsenek, ám a helyzet romlik.” A háborús költségek mellett Putyin a lakosságot szubvencionálja, a nyomortól megóvandó. Oleg Deripaszka, milliárdos: „Jövőre kifogy a pénz. Külföldi befektetők kellenek.”

Moszkva elvesztette európai piacát, egyre inkább Kínára szorul rá, gazdasági gyarmatává válik. Putyin az energia-export-fegyverrel elszámította magát – az EU más források után nézett. A kezdeti drágulás után zuhant az olaj és a gáz ára. Ma Moszkva kénytelen áron alul adni az olajat. Az idei első két hónap energiabevétele a tavalyi felére esett. A háztartáshiány 34 mrd $-ra nőtt (1,5% GDP).

Az államnak még hiteleznek külföldön, saját tartaléka 147 mrd $. Moszkva megtalálta az utat, hogy Kínának és Indiának energiát adjon el. Kína technikával viszonoz, amit eddig Nyugatról jött. Putyin szerint a gazdaság stabil. „A honvédelem természetesen az első helyen van, de a stratégiai feladatokról sem feledkezünk meg, nem fogjuk saját gazdaságunkat tönkre tenni.” 20 év Putyin óta az energiabevétel a társadalmi szerződés biztos alapja. Az emelkedő életszínvonal megvédi a kormányt a lázadásoktól.

A növekedés a 2014-es 3,5%-ról 1%-ra esett. Prokopenko: „Ekkora gazdaságnál ez semmi, még a karbantartásra sem elég.” Az infláció 11%, tavaly februárhoz képest. Az országból elvándorolnak a szakemberek. 300 000 ember mozgósítása a cégek felénél munkaerőhiányt okozott. Lakatost, hegesztőt, gépvezetőt mindenhol keresnek. Putyin elismerte, hogy ez fékezi a hadiipart. Ezért sok szakembert fölment a katonaság alól. A kormány félvezetőket és mikrochip-eket a hadiiparhoz most már Kínából szerzi be. Ezekhez a lakosság nehezen jut hozzá.

A központi bank figyelmeztetett, hogy mindez a légi közlekedés biztonságát is veszélyezteti. (Maradjunk a földön, védjük a klímát! RS). IT és pénzügyi vállalkozások nehézségekkel küzdenek, mert a nyugati technológiákat, szoftvert, menedzser-rendszereket már nem kapják meg. A kieső importot Moszkva megpróbálta hazai áruval pótolni – kevés sikerrel. Telekommunikációs technika, olajföltáró szoftver továbbra is csak külföldről jöhet. Kissé olyan a helyzet, mint a szovjet-időkben. „Fordított iparosítás”: Lehetetlen mindent, ami hiányzik, beszerezni.

Az orosz gazdaság egyre inkább függ az államtól. Az ipari növekedést most főleg a rakétagyártás, a gránát és a katonai öltözék produkciója adja. Bár a termelés óriási, a kereslet tovább nő, ezért Putyin 3 műszakra állítja át a hadiipart. A fegyvergyártás a statisztikában nem jelenik meg, de a 7%-kal megnőtt „fémkészáru” mögött ez rejtezhet. Az elektronikai ipar novemberről decemberre 41%-kal ugrott meg. Az autógyártás viszont 45%-kal visszaesett. Prokopenko: „A hadiipar csak palástolja a problémákat. Ez nem valódi, produktív növekedés. Nem viszi a gazdaságot előre.”

Az Ural-olaj 49,59$/barrel-re zuhant, míg a Brent 80 $. Oroszország elvesztette hatalmát a világ olajpiacán, mert elvesztette kuncsaftjait. IWF: „A humántőke-veszteség, a pénzpiaci elszigeteltség, a modern technológia-hozzáférés hiánya visszaveti az orosz gazdaságot.” Az olajtermelés 2019-es 12 M barrel/nap-ról 2035-ig 7-9 M-ra esik vissza. Astrov közgazdász: „Nem egy-két évről beszélünk. Az orosz gazdaság más irányt vesz.”

ZEITonline, 4. 4. 2023

Russlands Wirtschaft

KOMMENT

Autofuchs: Ha semmit sem vesznek dollárért, nem is kell nekik $. Ha a Nyugat függetlenné válik Kelettől, az előbbi fordítva is érvényes. Putyin függősége Kínától nem a mi problémánk. Ha viszont a világ két részre szakad, a Nyugat piacokat veszít. Ez nem növeli biztonságunkat és a klímakérdés is a bizonytalan jövőbe tolódik el. Itt nem használ semmi „positive thinking”.

Avatar: A most még rendelkezésre álló „hadikassza” sosem volt erre célra föltöltve. Putyin 3 napot gondolt, most nem csak pénzt, de embert, anyagot és jövőt is veszít. Oroszország összeomlása még nem kezdődött el, de minden arra mutat. Az oroszok 40%-a udvari klotyót használ. Ez nem fog gyorsan megváltozni. (Ivóvizet szennyezni jobb? RS).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5118094644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása