Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÖT, AMIT TANULTUNK – taz, Berlin/RózsaS

2023. május 01. 06:52 - RózsaSá

ÖT, AMIT TANULTUNK – taz, Berlin/RózsaS

1

Szén-ügyben gyorsítani

A szénbányák 2038-ra zárnak, ám ez már késő. A zöldek a kormányban 2030-ra akarják a felszíni barnaszénfejtést Lausitz-ban leállítani. A Fridays for Future megrendelt tanulmány 2026-ot tartja megfelelőnek. Brandenburg politikusai tiltakoznak, ez addig kivihetetlen és veszélyezteti az áramellátást. Pedig erre megoldást találni az ő munkájuk lenne.

2

Fazék-koncert

Macron járja az országot, hogy növelje népszerűségét és megmagyarázza a nyugdíjreformot. De csak fazékdobolást kap. „Labasveréssel nem megy az ország előre.” Az Ifop szerint a franciák 70%-a túl autoriternek találja Macron-t. Talán vissza kéne vennie a hangerőből.

3

Montana a transzok ellen

Biden épp újra indult, amikor a rep-többségű Montana kizárta egyetlen transz képviselőjét a parlamentből. A demokrata hölgy kritizálta az anti-LMBTQ-törvényt. A rep-ek hetente kirukkolnak valamivel, a dragshow-tiltástól az iskolai föl(nem)világosításig. Élükön a floridai elnök, Ron DeSantis, aki az USA elnökségére is pályázik.

4

Az érzékenység növelhető

Bertelsmann kihozta, hogy már 70% kevesli a rasszizmus elleni intézkedéseket. Először a politika cselekedjen, aztán a hatóság, a bíróság, a rendőrség. Ferda Ataman, anti-diszkriminációs biztos: „Ez egy új korszak!”

5

A svábok leleményesek

Baden-Württemberg-ben egy új darázsfajt fedeztek föl, amit a lnad-elnökről, Winfried Kretschmann-ról neveztek el: „Aphanogmus kretschmanni“. Az elnök úr meg volt illetődve. Ha a szélturbinák ügyében is ilyen agilis lett volna, a „Ländle”-jében, mi is lekapnánk a kalapunkat.

taz, 21. 4. 2023

5 dinge, die wir gelernt haben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5518114442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása