Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TESZTOSZTERON-VB BUDAPESTEN

2023. augusztus 29. 08:31 - RózsaSá

TESZTOSZTERON-VB BUDAPESTEN

Egy hét múlva elstartol az atlétika VB Bp.-en. Bp. ismét rekorder a VB-vendéglátásban. Sebastian Coe (66) a World Athletics elnöke, maga is futó volt, 11 rekorddal, 2 olimpiai arannyal. Utána brit konzervatív képviselő, majd a 2012-es londoni olimpia felelőse. A Nemzetközi Olimpia Bizottság (IOC) elnökének, Thomas Bach-nak lesz az utódja.

SPIEGEL: Lord Coe, a legjobbak készülődnek. Ön hogyan birta a stresszt a versenyek előtt?

Coe: A mentális erő a fizikaiból születik. Amikor tudatában voltam maximális fölkészültségemnek, sem betegség, sem sérülés nem akadályozott, szinte biztos voltam győzelmemben.

Sp: Ön számos világrekordot állított föl. (Tépné ki a tyúkhúrt úgy, hogy annak ne szakadjon bele a gyökere! RS). Bp.-en is sokat várnak Öntől.

C: Nem fogunk csalódást okozni. Atlétáink topformában, csak az idén 7 új világrekordot döntöttek meg. (0,001 mp-cel? RS).

Sp: A legtöbbet futószámokban. Az új karbonszálas futócipő egy „doppingszer”? A tartánpályák is gyorsabbak lettek. (Sztirol-akril, multisportos. RS).

C: A technika korában élünk. Ám anélkül is sok rekord született. Rudolf Harbig, 1939-ben, salakon 1:46-ot futott 800-on (Coe: 1,41), Derek Clayton 1969-ben 2:08 óra alatt futott maratont olyan cipőben, amilyenben ma kutyát sem sétáltatnánk.

Sp: Anyagcsatává züllött az atlétika?

C: Dehogy! Persze, egy gyártó sem mondhatja: lassító cipőt tervezünk. A társadalomban benne van a technika javítása.

Sp: A gyógyszeripar is fejlődik. Ön mennyire biztos abban, hogy a mai rekordok überelik a 80-as évek anabolikus-világcsúcsait?

C: Hiszem, hogy „tiszta” edző és sportológeneráció nőtt föl azóta. Nem védem a szereket, de a dopping idejében párhuzamosan úttörő edzésmódok indultak el. Két perc alatt futni a 800-at nem dopping, hanem kitűnő coaching.

Sp: A mai sztároknak más a karakterük?

C: Ma nagyobb a nyomás rajtuk. A vasfüggöny idején is futottam az NDK-ban és Lengyelországban. Nem tűröm a doppingot, de megértettem a lipcseieket. Nem volt más útjuk, mint az állami dopping. Problémásabbnak tartom, hogy demokráciában is történhetik ilyen csalás, hisz most senki sem kényszeríti ki. Az antidopping szabályok is félreérthetetlenek. Viszont a szponzorok bizonyos teljesítményeket várnak el. Ilyen nyomás rajtunk nem volt.

Sp: Ön egy régi hidegháborús országba utazik ismét. Mo. blokkolja az EU-t, bevándorláspolitikája kirekesztő. Lehet ilyen egy vendéglátó ország?

C: A magyar kormánnyal őszinte és bizalmas vitákat folytattunk. Biztosíthatom Önt, sportunk tekintélyét maximálisan őrizzük és „kellemetlen” témákra is rákérdeztünk. (És? RS). A magyarok kitűnő vendéglátók. (A migránsok számára is? RS).

Sp: Mindegy, ki pénzeli a sportot?

C: Természetesen nem. De fontosabb, hogy mire költünk.

Sp: Az orosz milliárdos, Abrámovics, a Chelsea-t eladni kényszerült, mert az EU a háború miatt szankcionálta. A World Athletics azon kevesek egyike, amelyik kizárja az orosz és fehérorosz atlétákat. Az IOC viszont „semleges atlétákként” beengedné őket. Ön érez nyomást, vagy elszigetelődést?

C: Nem.

Sp: Pedig ezt hallottuk.

C: A Council Világszövetség 27 tagja mögöttem áll. Tavaly, amikor München-ben üdvözölni akartam az ukránokat, egyikük hozzám lépett és közölte, hogy a magasugró Katyerina Tabersnyik édesanyját egy rakéta megölte. 20 percig némák voltunk. Nem tudok semleges maradni.

Sp: Az oroszok és a fehéroroszok kizárva maradnak, amíg tart a háború?

C: Nem valószínű. Egy munkacsoport dolgozik a kizárás kritériumain. A döntés nehéz, határidő nincs. A végleges kizárás senkinek sem használ.

Sp: Ön többször ellenezte a bojkottálást. Ukrajnának sem ajánlja. Vitás, hogy orosz és fehérorosz sportolókat is beengedjenek-e Párizsba.

C: Hadd jöjjenek! Egy bojkott a végén azoknak árt, akiket védeni akarunk.

Sp: Caster Semenya, olimpiai rekorder tesztoszterin szintjét levitték, hogy mint nő futhasson. Önt ezért kapott a fejére.

C: Mi védjük a nők részvételét. Ha nem tennénk, egy nő sem indulna.

Sp: Semenya perelt a szabályok ellen és többször nyert. Ám most az EU emberjogi bizottsága úgy találta, nem világították át eléggé.

C: Az ítélet nem hat szabályainkra. Ám fontos, hogy autonóm és független maradjunk. A sport sokkal fontosabb az éremtükörnél. Az IOC elég erős, hogy egy rendkívüli szervező legyen.

SPIEGEL, 12. 8. 2023

»Testosteron ist nun mal der wichtigste Faktor«

KOMMENT

RS: Nyakunkon az aszály, az erdőtűz, az árvíz, a háború, a klímakatasztrófa – ezek meg 0,001 mp-ekért güriznek! „Sportolók” és sleppjeik repülőznek a világ körül és ölik a klímát. Nem megyek ki futni, ha nem lesz új világrekord? Megáll az eszem!

GYERE A SZIGETRE KLÍMÁT GYILKOLNI! Nyílt társadalom tűzijátékkal – FAZ/RózsaS

A kelet-európai összeomlásra a Nyugat nem tört ki diadalordításban: a most következő nehézségek nem kisebbek, csupán másmilyenek lesznek. Az utópia, ami volt, legalább egy magasztos értelmet adott az embereknek, amire a liberális társadalmak képtelenek. Ezzel csupán visszavetik az egyént individuális kívánságainak betöltésére: egy világ, ahol minden lehetséges és semmi sem fontos. Ahol egy nemzedék az összes örökölt elvkincsekkel, igazságokkal és értékekkel egy vidám tűzijátékot rendez. A személyes gazdagság és kényelem szétzúzza azt az alapot, ahonnét ez a szabadság kinő. Umberto Eco írja, az „anything goes”-világok saját törvényeiket követve nem a szabadság magasabb fokát eredményezik, hanem szükségszerűen erőszakrendszerekbe csapnak át. Mennyire lehet egy liberális társadalom tartósan állandó? Demokratikus struktúrák, erőszakmegosztás, piacgazdaság csupán egy rendezett együttélés eszközei, korántsem maga a cél. Ralf Dahrendorf ezeket „cold project” néven illeti.

Mit tegyünk? Kérdi Thomas Morus Utópiájában és négyszáz évre rá Lenin megadja rá magabiztos válaszát, amint önmagát és profi forradalmárjait a történelem alanyaivá kiáltja ki. Nyilván az ember ilyen válaszokat igényel, olyasvalamit, ami kielégíti vágyakozását valami Egészen Másmilyen, valami Nagy, valami Megingathatatlan után. Valami, ami fölötte van az évente emelkedő munkaabéreknek, az évi Ibiza vagy Seychellen nyaralásoknak, valami transzcendentális. Eugen Drewermann, Franz Alt, Luise Rinser tömeges könyvkiadásai is ezt jelzik.

Magam sem tudom, mi csillapíthatná az emberek metafizika utáni szomját. A politika ilyen kérdésekre válasz nem ad, vagy ha igen, akkor szörnyűségeset. Ám az értelemkeresést, a meghittséget, a szilárd alapot nem biztosíthatja. A hosszú társadalmasítás után ez most minden egyes egyén saját föladata. Addig is ezt a „polgári társadalmat” állandósítani kell, viharállóvá tenni, fenntartó intézményeit erősíteni.

(Joachim Fest, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 1992.)

KOMMENT

RS: Mért kell egy egész atomerőmű ahhoz, hogy mulassunk? A technika és a tudomány hozzásegített ahhoz, hogy elveszítsük többezeréves önszórakoztató képességünket. Pedig valahol van még táncház – egy szál hegedűvel!

AZ ALKOTMÁNY ELLENSÉGEI – SPIEGEL/RózsaS

75 éve a bajor Herrenchiemsee kastélyában összeült az ún. „Verfassungskonvent” (11 landképviselő és 5 szakember) hogy belefogjanak az új német alaptörvény megfogalmazásába. Frank-Walter Steinmeier, közt. elnök, a napokban: „Szabadságunkat és demokráciánkat újból meg kell védenünk.” A jó demokrácia ki kell hogy állja ellenségei támadásait. Nem mondta ki az AfD nevét, amely a Grundgesetz ellenségeinek gyülekező helye. A legszigorúbb intézkedést említette: a párttilalmat. Az alaptörvény megalkotói előrelátóan erre is gondoltak. A puccsoló pártokat lehetséges alkotmányellenesnek nyilvánítani. Ezt az opciót tartalmazza a 21. cikkely: „Azok a pártok, melyek követői a szabad demokratikus alaprendet zavarni vagy fölszámolni szándékoznak, alaptörvény-ellenesnek nyilváníthatók.

Björn Höcke türingiai AfD-képviselőnek bírósági papírja van arról, hogy fasiszta. Eleve puccsgyanús. Az ő népuralmához csak „bionémetek” tartoznak, migránsok és „papírnémetek” nem. Ez ellentmond az alaptörvénynek, melynek 1. cikkelye kimondja, minden ember méltósága megvédendő. Az AfD-ben vannak mérsékeltek is, de az ő hangjuk nem hallatszik. Az AfD egyre inkább radikalizálódik – látni lehetett a legutóbbi európa-pártnapon. A kezdeteket kivédeni már késő, de a további fasizálódás megfékezhető. Az alkotmányvédelem a „Höcke-szárnyat” már 2021-ben szélsőségesnek minősítette. Bár állítólag fölszámolták, de befolyása megmaradt. Több Ost-Landverband is alkotmányellenes lehet. Ezeket be kellene tiltani, hisz ilyen tilalom alsóbb szintekre is kimondható.

Ám nem olaj a tűzre, ha az AfD-t az áldozat szerepébe kényszerítik? Elképzelhető, de indokolatlan. Sok AfD-választó szerint, mivel a párt nincs betiltva, ezért demokratikus. És mi lesz a betiltott párt szavazóival? Ők átnyergelhetnek a lehetséges új, hasonszőrű pártokhoz.

SPIEGEL, 12. 8. 2023

»Wehret den Anfängen!«

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8418203069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása