Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

Bund-Land víruspingpong

2020. augusztus 23. 18:30 - RózsaSá

Bund-Land víruspingpong 

 

A hazatérők, az idénymunkások, a lazuló fegyelem miatt a vírus ismét terjed. Berlin tanácstalan. Eddig nyaralt? Nincs fölkészülés, sem egységes terv.

 

Németországban a helyzet mindenesetre jobb, mint az USÁ-ban, Svédországban vagy Brazíliában. Gócpont Weimar: egy fiatalember érkezik Bolíviából. Spanyolországba repült, onnét Münchenbe, tovább vonattal Berlinbe, tovább Flix-busszal Weimar-ba. Egy macedón nagycsalád látogatót kap a Balkánról. A kisváros 20 fertőzöttet kap, ahol eddig egy sem volt.

Így járt az osztrák nyaralóhely, St. Wolfgang is, ahol zárták is az idényt. Az osztrák gasztronómia ódzkodik a teszttől, fél, hogy St. Wolfgang sorsára jut.

 

Vitatják, hogy a Bund beavatkozása alkotmányellenes, a fertőzésvédelmi törvény a tagállamok kompetenciája.

 

1,2 millió hazatérőt kellene tesztelni. A „piros” országokból a berlini repterekre naponta 2000 érkezik. A kockázatos országok listájára Egyiptom, USA és Törökország mellé Luxemburg is fölkerült. Külpolitikai perpatvar lett, naponta százak ingáznak. EU-bizottság: Helyi vírusproblémák miatt nem kellene egész államokat büntetni.

Baden-Württenberg államban minden 6. fertőzés kívülről jön, főleg Szerbiából és Koszovóból. Bajorország tesztsátorokat állított föl a határnál, de maradéktalanul nem lehet vizsgálni, „különben Bécsig nyúlik a dugó” (Seehofer miniszterelnök). A szigorú bajorokat, akik másokat lazaságért szívesen dorgálnak, most bünteti a vírus: szüretelő kelet-európaiak, de menekültek is, bezsúfolva konténerekbe, terjesztik a vírust.

Több teszt több fertőzést hoz felszínre. Július közepén, két hét alatt 510 000 teszt volt, ezt 560 000-re emelték – 0,6% helyett 0,8% lett pozitív.

 

Ausztrália gyorsan, szigorúan, lockdown-nal reagált áprilisban – a fertőzés le is ment szinte nullára. Júniusban lazítottak, a járvány rögtön belobbant. Victoria állam határzárat és lockdown-t kapott.

 

A berlini közlekedési központ 30 000 maszk-hiányt regisztrált az utasoknál. Minél tovább húzódik a járvány, annál jobban nő az intézkedésekkel szembeni ellenállás. A márciusi „Covid-19 snapshot monitoring” szerint még 34% tartotta valószínűnek, hogy megfertőződik – ez júliusban 16%-ra apadt. Hivatalosan a stratégia: A szabadság kisebb korlátozásai megakadályozzák a teljes szabadságvesztést, a lockdown-t.

 

Közben jönnek a kutatások eredményei. Az iskolák, egyetemek, óvodák bezárása max. 0,34-gyel viszi le az R-faktort. Nem tűnik soknak, de 1,34 további fertőzéseket jelez, míg 1,0 stabilitást. A Complexity Science Hub Bécs 53 korona-intézkedést vizsgált. E szerint focimeccsek, koncertek betiltása nem sokat hoz, mert aránylag kevés van belőlük. Döntőbbek a százezer privát bulik, kocsmákban, templomokban, rokonságban. A fontossági lista 3. helyezettje: a kommunikáció. Egy jó tévébeszéd több millió polgárt képes óvatosságra rávenni. Elrendelni ezüst, meggyőzni arany. Túlértékelt viszont a reptéri lázmérés vagy a francia kijárási tilalom. Hogy kimegyünk-e vagy sem, a vírusnak nem számít, ha óvatosak vagyunk és nem bulizunk összezsúfolva partikon. Ellentmond ennek az Imperial College London cikke a Nature-ban. E szerint a kijárási tilalmak mégis hasznosak voltak.

 

Új riasztó rendszereket próbál ki a Robert-Koch-Institut: adatadományozó app-jával fél millióan közlik pulzusukat. Ha ez emelkedik, az lehet egy nyári megfázás, de egy covid-19 is. Ám a módszer még bizonytalan. (Nem a kaszáló techóriásoknak! RS20VIII23).

 

A szennyvíz is lehet a második hullám előrejelzője. Vírusnyomok segítenek a rejtőző tünetmentes fertőzők földerítésében, fontos napokat lehet nyerni. (? Ehhez sok vírus kell, a koronavírus zsírköpenyét a lúgos szennyvíz oldja!RS). A pulzus, a szennyvíz és egyéb vizsgálatok segíthetnek azt az időt áthidalni, míg az oltóanyag meg nem érkezik. Paradox módon kevesebb fertőzés lelassítja a vakcina kifejlesztését.

 

Pénzügyileg a Bund nem áll rosszul, az államadósság még mindig jelentősen a 2009-es válságszint alatt van.

 

Az egészségházak hatékonyabbak, ha minden kontaktszemély kinyomozása helyett a super spreader-ekre koncentrálnak.

 

DER SPIEGEL, 2020. augusztus 1.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1416174080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása