Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

THE SOCIAL DILEMMA dokfilm

2020. október 18. 10:34 - RózsaSá

Ha nem volna internet, hova írnám föl, hogy ne legyen internet? The Social Dilemma dokfilm/RózsaS

A Netflix szept. 9-én a The Social Dilemma c. filmjével igencsak fölkavarta az állóvizet.

A német Wikipédiából idézek. (Fölrakná valaki magyarul is?)

Fikció és valóság keveréke. Egy serdülőt követünk, aki a közösségi oldalak függőjévé válik, közben interjúkat láthatunk a Szilícium Völgy "bűnbánó tetteseikkel", akik kiléptek a techóriásoktól. (Ahogy a 80-as évek német "dezertált" technológusai, akik átálltak hozzánk, miután rájöttek, hogy mérgezik az embereket és a környezetet.RS20X18).

A film a véleményformáló "data mining"-ot taglalja, a fiatalokra való pszichikai ráhatást, a sokasodó tini-öngyilkosságot, a konteók terjedését, a demokráciák veszélyeztetését.

Tagesspiegel:

A film része a problémának, mert maga is pontosan az, amit kritizál - amit nehezen kerülhetünk ki. A jól elbeszélt film nagy érzelmeket mozgat meg és ezzel óriási vonzerőt generál - a Netflix szándéka szerint.

Süddeutsche Zeitung:

A cím félrevezető, az egész inkább disztópia, mint dilemma. (A magyar Társadalmi dilemma helyett is jobb lenne A közösségi oldalak dilemmája?RS). A problémák durván leegyszerűsítetten jelennek meg, vagy egyenesen tévesek, mint pl. a serdülők öngyilkosságát kizárólag az okostelefonra visszavezetni, kihagyva az US-háztartások óriási eladósodását. Megoldásokat nem javasol, pedig akadnak, azon kívül, hogy sürgősen lépjünk ki a rendszerből. (Vagy kapcsoljuk ki az értesítéseket.RS). A film csupán figyelmeztetés, hiányzik a pozitív perspektíva, ez gátat vet a valódi vitának.

Deutschlandfunk:

A figyelemfelkeltő film jól föltárja a jelenség technológiai oldalát és mechanizmusát, azt, hogyan lehet az embereket hosszan a képernyő előtt tartani.

 

Film-Dienst:

A fikciós jelenetek igencsak banálisak, az egész a Szilícium Völgy mindenhatóságára hajaz. A társadalmi problémák föltárását az internetre szűkíti le.

 

A Facebook állásfoglalása

7 pontban védekezik, pl., hogy világszerte 70, az álhírek ellen föllépő szervezetet pénzel. Tiltakoznának a rasszizmus és - egészségügyi szakértőkkel - a függőség és az elmagányosodás ellen is. "A téma roppant fontos, a Netflix csak szenzációt hajszol.

A technológia árnyalt bemutatása helyett torzított képet ad arról, hogyan is működnek a közösségi platformok. Így kényelmesen bűnbakot találnak komplex és komoly társadalmi problémákra. Nem kapnak szót cégünk jelenlegi alkalmazottai, sem olyan szakértők, akik más szemszögből látják aktivitásunkat. A film nem ismeri el azokat az erőfeszítéseinket, melyeket a problémák megoldására már megtettünk. E helyett csak azoknak a kijelentéseire hagyatkoznak, akik már hosszú évek óta nincsenek nálunk."

 

Wikipedie, 2020. október 18.

 

Lásd még az "ökobetyár"-on:

-Árpád fejedelem esete a Facebokk-kal,

-Az internet klímarombolása,

-Hogyan tettük magunkat fölöslegessé (az entellektüel vége),

-A haladás időrabló (Precht).

("A kormány elrendelte, mindenki kezében legyen egy dobozka és kövesse az azon megjelenő utasításokat." OPeBaSzö).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4516244474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása