Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

VÉDŐOLTÁS A LÁTHATÁRON - A német BioNTech nyomul - RózsaS, német-sajtó figyelő

2020. november 11. 08:28 - RózsaSá

VÉDŐOLTÁS A LÁTHATÁRON - A német BioNTech nyomul - RózsaS, német-sajtó figyelő

 

A Biontech óriáscéget a Gastarbeiter-leszármazott Uğur Şahin és Özlem Türeci alapította 2008-ban, Mainz-ban. Immunterápiával foglalkoznak. 2020 januárjában, Pfizer-rel együtt kezdtek bele a koronavírus-oltóanyag kifejlesztésébe.

 

A Biontech jó eséllyel elsőnek készül el Európában az immunizáló vakcinával. A "BNT162b2" nevű szert a klinikai szakaszban kb. 20 000 önkéntesnek adták be, két fokozatban.

Első eredményként 90%-át védte a vakcina. (A kontrollcsoport placébót kapott.) A szer aránylag egyszerűen állítható elő, gyorsan bevethető, főleg a rizikócsoportok védelmére. "Az eredmények fantasztikusak!" - mondta Florian Krammer, a Science Media Center Deutschland (SMC) orvosa. Az Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, immunológusa szerint a hatékonyság igen magas, beindítható az engedélyezési eljárás az USÁ-ban.

 

Visszafogott ellenben Marylyn Addo (Sektion Infektiologie am Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf): Az első érdekes jelek, sajtóközleményeken kívül nem látunk publikációkat orvosi lapokban. Jó lenne tudni a szer hatását különböző korcsoportokra, betegekre.

 

A Biontech a hónap végére várja a biztonsági vizsgálatok lezárását. Ekkor nyújtják be sürgősséggel az U.S. Food and Drug Administration-nak az engedélyezési kérvényt. Az Európai Gyógyszerügynökségnél már fut egy rolling review, folyamatos adat-benyújtás, hogy fölgyorsuljon a procedúra. Clemens Wendtner, infektológus (München Klinik Schwabing SMC): Más vakcinák csak 50%-os hatást mutattak. Itt viszont egy teljesen új oltáselv hatékonysága bizonyult igazoltnak.

A BNT162b2 egy RNS-vakcina, mely a vírus örökítő anyagából készül. A covid-19 fehérjéit testsejtekben növesztik, ezeket oltással bejuttatják az emberi szervezetbe. A fehérjék antigének képzésére veszik rá a szervezetet - ez az immunizáció. "Az előállítás aránylag gyors és az új vírusmutánsokhoz is módosítható."- mondta Wendtner. A cég az év végéig 50 millió adagot igér és 1,3 mrd-ot 2021-ben.

 

tagesspiegel, 9. 11. 2020.

 

(Én naponta futok - magam fejlesztettem. RS).

 

KI KAPJON, KI NE BELŐLE? ELŐSZÖR A FIATALOKAT OLTANI?

 

A "BNT162b2" nem legyöngített vírus, hanem RNS örökítőanyag-kód, amelyet a beoltott ember saját sejtjei alakítanak át vakcinává.

 

Ám az oltással itt a kérdés is: ki kapjon belőle, hogy a "legnagyobb haszon" származzék?

Ehhez adtak véleményezést hétfőn (nov. 7.) a Nationale Ethikrat, a Wissenschaftsakademie Leopoldina és a Ständige Impfkommission (Stiko, Robert-Koch-Institut). Egy biztosra vehető: óriási a kereslet - kevés a vakcina. Ha pl. Németország 60 oltóközpontja naponta 1000 embert beoltana, akkor is 1 év kellene, hogy 21 millió lakos legyen védve. Ez messze van a nyájimmunitástól (70%).

Thomas Mertens, Stiko oltásbizottság: "Úgy kell csinálnunk, hogy az a népesség legnagyobb hasznára legyen." Mit jelent, "legnagyobb haszon"? Ez az elkerülhető covid-19 súlyos betegek és halottak száma, ahogy a véleményezésben áll?

Akkor kézenfekvő, hogy először az idősek, betegek és az orvosi személyzet kapjon védőoltást. Ám ezzel valóban a legtöbb ember lesz a betegségtől és a haláltól megvédve?

 

Ez ellen szól egy modellszámítás, miszerint egy nagy hatású szerrel (Biontech) először inkább a fiatalokat kell beoltani, mert ők terjesztik jobban a vírust és nem az öregek. (Laura Matrajt, Julie Eaton, Tiffany Leung és Elizabeth Brown; Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle.) Egy 25 évest beoltani, aki 10 másikat képes megfertőzni, jobb, mint egy 80 évest, aki csupán 1-2 embert fertőz meg, akik ráadásul meg sem betegednek.

 

Az oltás-papírban a szolidaritásra számítanak: sokaknak - a teljes népesség védelmében - le kellene mondaniuk az oltásról, vállalva a kockázatot. A lakosság nagy része így fog tenni.

Ehhez azonban igazán jól érthető, nyílt indoklás szükséges, hogy ez a nemes terv így - és csak is így - megvalósulhasson!

 

Tagesspiegel, 9. 11. 2020.

"Und wenn man zuerst die Jungen statt der Risikogruppen impfen würde...?"

 

SZABADSÁG KONTRA BIZTONSÁG? Arte tv dokfilm

 

A film az első hullám utáni helyzetet mutatja be. Az autoriter intézkedés hatékonyságát vizsgálja. Jöhet egy kis svéd-módszer?

 

A svéd különút kevesebb korlátozást jelentett. A rendezők a francia és a német helyzetet hasonlítják össze a svéddel, ahol a polgári felelősségtudatban bíztak. A lakosok maguk döntenek szociális magatartásuk korlátozásáról. Az elhunytak száma hasonló a franciákéhoz, a legmagasabb Európában.

 

A film szerint a svédek ezzel a helyzettel mégis elégedettek. Kontraszt: Elvisznek bennünket német idősotthonokba, ahol öregek elszigetelten, magányosan szenvednek, szeretteikkel nem találkozhatnak. A fertőzéskockázatot vállalni nem lenne kisebb rossz?

Következő cél a filmben: a német kórházak. Hiába tettek sok ágyat szabaddá, nem lett annyi kovidos - az esedékes kezelések tízezreit pedig elhalasztották. A virológusok és a döntéshozók túlbecsülték a vírust? Ulrike Guérot, szociológus: A média a napi esetek bemutatásával fölfújta a veszélyt és ezzel fatális riadóztatást provokált ki. Gerd Gigerenzer, pszichológus: Megfélemlítették az embereket, hogy fegyelmezetten viselkedjenek? Gerhard State, sztár-ügyvéd: A szabadság korlátozása a jogállam végét jelenti?

 

Kutatások szerint az iskolák nem számítanak szuper-spreader-eknek. A gyerekorvosok túl gyorsan ítélkeztek, a diákok lelki sérülései súlyosabbak, mint a fertőzéskockázat. A gyerekeket vádolják, hogy közük lenne az idősek halálához, kijátszák őket az öregek ellen.

 

Sikamlós talajra visz a film, amikor a napi 700 rákos halottat szembeállítja a kovid-áldozatokkal? (Mo.-on 100 000 halt meg egy év alatt máig, ebből kb. 1000 kovidos. RS).

 

A film tendenciózus

A következő szcéna az anti-korona demo kritikátlan bemutatása. Jobb szélsőségesek "kisebbségben" vannak. Nem kellene a tüntetőket "covidiótáknak" nevezni és kiközösíteni. A lockdown a szegényeket jobban terheli, mint a gazdagokat, az intézkedések "az egyenlőtlenséget erősítették". (Lásd: A globalizáció nem áll le - egyenlőtlenebb világ jön, 2020. 10. 03. ökobetyár-blog).

 

A film sarkítások sokaságával élénkíteni akarja a vitát, ám túllő a célon. Kimaradtak a csodálatos kovid-túlélők, az olasz és a spanyol mortalitás bemutatása. A hatóságok kritikája is gyér. 3/4 év múltán mért nincs egész Németországban gyorstesztelés?

 

A csődbe jutó önfoglalkoztatók kevésbé tünnek fontosnak, mint a svéd különút reklámozása. Claudia Hansson, egészség-szakértő: De mire is alapszik ez a svéd elégedettség? Arra, hogy az idősotthonok végzetes helyzete ellenére elfogadják, hogy a szüleik meghalnak?

Corona: Freiheit oder Sicherheit? Arte tv- archívum

 

A svédek a vírus csapdájában

6000 halott - sok új fertőzött - magas pozitívráta: ez ma Svédország. A VESZÉLY MÉG NEM MÚLT EL - TARTS TÁVOT! Így figyelmeztet egy tábla. Keserű poén, halkan mondják. Ezzel szemben Hendrik Streeck virológus igen hangos. Az anti-Drosten arra biztat, hogy Németország el tudna viselni egy csepp Svédországot (Prise Schweden). Ez nem annyit tesz: Egy csepp halált?

 

tagesspiegel, 10. 11. 2020.

 

(Lásd még: "Egy 'Querdenker' virológus", 2020. nov. 3., ökobetyár.blog).

 

német hírek hé-sze-pé 9h, ökobetyár-blog

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5016281648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása