Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

731. ALAPJÖVEDELEM-NYERTES mein-grundeinkommen Berlin

2021. január 27. 07:43 - RózsaSá

731. ALAPJÖVEDELEM-NYERTES mein-grundeinkommen Berlin

A berlini alapjövedelem-egyesület 2014 óta működik. Adományokból sorsol ki "ingyenpénzt".

A projektre 170 ezren csatlakoztak és 2 millióan pályáznak.

Az első fázisban 122 szerencsés kapott 3 évig 1200 eurót.

Most 1000 eurót kap egy évig az, akit kisorsolnak. Párhuzamosan fut egy összehasonlító csoport, amely placebót (semmit) kap.

Új sorsolás akkor kezdődik, amikor összejön 12 000 €.

Kanada

1974 - 1979 között, Dauphin és Winnipeg városában (Provinz Manitoba) 1.000 szegény család kapott havonta pénzt - minden elszámolási kötelezettség nélkül. (Feltétel nélküli alapjövedelem, FNA). A kísérlet csak évtizedek után került kiértékelésre, 2011-ben (??): Evelyn Forgets, Uni Manitoba, „The Town With No Poverty“. E szerint a kísérlet ideje alatt Dauphin-ban 8,5%-kal esett a kórházi befekvések száma. Kevesebb lett a lelki zavarodottság, a családon belüli erőszak, az autó- és a munkabaleset.

A kutatónő feltételezi, hogy az emberek a szavatolt minimáljövedelemmel fáradtság és rossz közérzet esetén kevésbé kényszerültek veszélyes munkákra. Ha csökken a szegénység, csökkennek az egészségügyi kiadások. Ez része lehet a spórprogramnak.

FNA Kelet-Afrikában

Maguk az emberek tudják a legjobban, mire van szükségük. 2016-ban a "Massachussets Institute of Technology (MIT)" "Give Directly" projektje során, az adományokat közvetlenül a rászorulók kapták - minden közvetítő szervezet nélkül. A leghatékonyabb fejlődési támogatás-formáját keresték. A projekt mögött a Facebook-alapító Chris Hughes és Jaqueline Fuller, a Googles filantróp tagozata vezetői álltak. A falvak egy része havi 20 €-t kap 12 évig, másik része 2 évig. A 3. csoport a két évnyi összeget egyszerre kapja meg. (Projektvezető Caroline Teti). A pénzt direkt a mobiltelefonjukra kapják. Ebből megjavíthatják a tetőiket vagy vehetnek tévét - szabadon dönthetnek. "A készpénz lehetővé teszi nekik, hogy azt vegyenek, amire igazán szükségük van - legyen az orvosság, tehén, kecske, adósságtörlesztés, napelem, moped." A "Give Directly" magasabb jövedelemhez és vagyonhoz vezet, a kritika szerint viszont elmaradnak az ivóvízbe és az agráriumba esedékes beruházások.

Finnország

Aki bizalmat kap, magában is jobban bízik. 2016-tól 2000 munkanélküli kapott havi 560 €-t. A 25-58 évesek ezután nem fizettek adót és jövedelmüket idénymunkával kiegészíthették. A résztvevők önbizalma, jövő-optimizmusa és az intézmények iránti bizalma is jobban nőtt, mint a kontroll-csoportban. A bizalomerősítés kölcsönös. A bizalom olyan tőke, amely átvihető. Sajnos, a projekt a politikában és a médiában lebecslően került ismertetésre. Olli Kangas projektvezető beszámolója letölthető.

mein-grundeinkommen, 27. 1. 2021.

Lásd még:

Jólét gazdasági növekedés nélkül, Vincent Liegey et. al. 2016

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2416405042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása