Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MÁRIS RÖVIDZÁRLAT -Rosszul kezd az új kormány- ZEIT dec.1./RózsaS

2021. december 01. 11:51 - RózsaSá

MÁRIS RÖVIDZÁRLAT -Rosszul kezd az új kormány- ZEIT dec.1./RózsaS

 

A német politika súlyos krízisben vergődik. Az új koalíció a totojázással máris bizalmat veszített.

 

Mégis úgy tűnik, az SPD-FDP-GRÜNE az utolsó pillanatban beveszik a kanyart. Olaf Scholz kancellárjelölt hirtelen kötelezővé tenné az oltást. Robert Habeck, zöld vice, vele tart. „Az oltáskötelezettség életet véd, de a társadalom szabadságát is.” A liberálisok először is az Alkotmányvédő Bíróság adósodás-fék-ítéletét kellett, hogy megemésszék. (Lehet tovább adósodni. RS). Karlsruhe: A kontaktkorlátozás, kijárási tilalom, iskola-bezárás nem alkotmányellenes. A német egészségügy nagy veszélyben volt, most még nagyobban.

 

Az új kormánypártok mégis rossz irányba indultak. A múlt csütörtökön az FDP kisiklatta az "epidemische Lage von nationaler Tragweite", a járványhelyzet nemzeti probléma-indítványt. Ez volt az a nap, amikor meghalt a százezredik ember Németországban.

 

Nemcsak ez az ország, az egész világ 100 éve nem élt át ilyen rettenetes pandémiát. Mérete és ereje magyarázza a fiaskókat és részben mentség is. Nem kellene bántani a kormányzó politikusokat.

 

A CSŐD

De mégis. A mai német katasztrófa láttán nehéz nem dühösnek lenni. A napi új fertőzések november végén 57.925 (heti átlag) – magasabb, mint az orosz 33.226, a brazil 9.090, az indiai 8.847.

Pedig a nyertes pártok mennyi jó szándékot mutattak! Mennyi öröm volt elánjukat, bátorságukat látni. Ígéretüket, hogy a szociálist és a liberálist ötvözik az ökologikussal.

 

Aztán jött a botlás a startnál. Míg hetekig bezárkózva koalíciós szerződéseken kotlottak, kint közeledett a vihar. Nincs magyarázat, sem fölmentés, amiért az „epidemiológiai helyzetet” le akarták zárni. A melléfogást azonnal korrigálni kellett volna. De a három párt csak tévelygett és nem talált vissza.

 

AZ ITT-ÉS-MOST-OT NEM LÁTTÁK

Hogy történhetett meg, hogy az FDP képviselő, még október végén, ezt mondja: „Az egészségügy túlterhelése nem fenyeget.” Szakemberek sora, Drosten-től Wieler-ig, az ellenkezőjét mondták. Buschmann-ra senki sem szólt rá és most ő lesz az igazságügy-miniszter. SPD-Wiese melléje állt: „Iskolabezárás, lockdown, kijárási tilalom velünk nem lesz.” Mind ezt szerették volna, kizárni egyikük sem tudta. Karlsruhe után gyűjthetik az apodiktikus magyarázkodásokat.

 

Pedig ekkora krízisre Németország a legjobb politikusokat választotta. Mind megfontolt, tapasztalt, józan – mint Merkel. Ám míg ő egyre inkább kételkedett a Bund-Land-viszonyban, Scholz a szeretetteljes összeborulásról prédikált és elveszítette a kilátását az ablakon. Amikor a konklávé után közzétette intézkedésterveit, már látszott, hogy nincs egészen képben. Csak a kötelező „A helyzet komoly” jött. Nem érzékelte, milyen szavak és döntések voltak valójában szükségesek.

 

VALAMI SZÉTTÖRT

És így sodródtak napról-napra. Pedig a Luftwaffe gépei már szállították a fuldoklókat az északi szabad intenzív ágyakra. RKI Wieler: „Hány embernek kell még meghalni?”

 

Az állam és polgárai között valami megszakadt. A politikai felelősök felé csökkent a bizalom. Lesz elég erejük vissza szerezni? Bizalom nélkül nincs demokrácia. Jó, hogy az RKI és a Leopoldina orvosai józanok maradnak. Az is jó, hogy sok ember magától aktív lesz és elmegy az oltópontokhoz. A rendelők kimerülésig dolgoznak. Ám a döntést a politikusok hozzák. Scholz végre cselekszik. A keddi telefon-konferenciánál még egyszer Merkel ült az oldalán, ahol Robert Habeck (zöld kancellár-helyettes) és Christian Lindner (pénzügyminiszter) ül majd.

 

ZEIT online, 1. 12. 2021

Ampel-Ausfall

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5716770270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása