Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

20 000 € MINDEN 18 ÉVESNEK – TAZ Berlin/RózsaS

2021. december 22. 19:49 - RózsaSá

20 000 € MINDEN 18 ÉVESNEK – TAZ Berlin/RózsaS

 

A német vagyon ötödével 0,1% rendelkezik, a lakosság fele a nagy semmivel. A berlini DIW az összvagyon igazságosabb elosztására tett javaslatot.

 

A Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) a múlt héten egy alapörökség modelljét ismertette. Stefan Bach: „Ez még OECD-viszonylatban is sok. Különösen a középréteg vagyonai elenyészőek.” Első ok: Kevés az ingatlantulajdonos. Ráadásul a vagyon-megoszlás torzulása, a várható öröklések miatt, tovább éleződik. Kevesen sokat kapnak – sokan keveset. A legtöbbje semmit.

 

Adjon az állam minden 18 évesnek 20 e€ alaptőkét! („Grunderbe”). Ehhez 15 mrd € kell, ez az alacsony örökösödési adó megemeléséből jönne össze. További forrás lehet a szupergazdagokra kivetett vagyonadó és az ingatlanüzletek megadóztatása. Egy FDP-kompatibilis indítványt is szóba hoztak: Az első ingatlan megszerzési díját töröljék. Ezzel kis vagyonú fiatal családok könnyebben jutnának ingatlanhoz, saját használatra.

 

Az „örökség mindenkinek” nem új gondolat. A brit közgazdász, Tony Atkinson, már 2016-ban megfogalmazta. A DIW a koncepciót alaposan kikalkulálta. A dolog működhet. Bach meggyőződése, hogy a vagyonbirtoklás érezhetően egyenlőbbé válna. Ám ezekhez az adóemelésekhez úgy a Bundestag-ban, mint a Bundesrat-ban egyértelmű többség szükséges. Ennek most semmi jele.

 

Főleg az örökösödési adó - a halálhoz való kapcsolata és az állami beavatkozás miatt - kevésbé népszerű. Ezt az ellenállást az alapörökség enyhítené. A gazdagok erősebb megadóztatása könnyebben átmenne, ha az az alapörökség érdekében történne. A precíz elgondolás kissé diffúz abban a kérdésben, ki lenne jogosult erre a kedvezményre. Elvileg mindenki, ha szegény, ha gazdag a szülői háza. Hogy a fiatalok tényleg vagyonuk megalapítására fordítsák az összeget és nehogy elverjék, föltételeket kell betartaniuk. Felhasználási célok: Tandíj, lakás-vásárlás, cégalapítás, továbbképzés, jövedelem-pótlás munkanélküliség vagy betegség esetében.

 

Az SPD 2017-ben valami hasonlót kezdeményezett „Chancenkonto” címmel, de hamar ejtette. Hogy mik lennének konkrétan a kritériumok és hogyan történne az ellenőrzés – legyen vita tárgya. A koalíció tervezi a lakásszerzés támogatását. Ám az FDP ellenez minden újra-elosztást és terhelést, vagyonosait illetőleg. Ezzel a vagyonmegőrzést a teljesítmény- és az esélyegyenlőség-ideál fölébe helyezi. Sajnos a projekt megvalósítására most kedvezőtlen a hangulat, ám a nyomás növekszik.

 

Tageszeitung (TAZ), 17. 12. 2021

Wohlstand vom Staat für alle ab 18 Jahren

www.diw.de

 

KOMMENT

A teljesítmény nélküli alapjövedelem, az alapörökség, de az ingyenes közközlekedés ügyében én is kissé berzenkedem. Jobban megbecsüljük, ha valamiért megdolgoztunk. Hát még ha valaki ölébe milliárdos örökség hull! Ő mennyit teljesített – miközben élvezte az állam szolgáltatásait? (Amely a rablóktól védte meg). Globálisan azt is helyre kell tenni, hogy pl. egyesek olajmezők fölé rakták a feneküket, holott a Föld kincsállománya minden embert, sőt, minden élőlényt egyaránt megillet. Jó német családokban a 16 éves nem bicskát kapott, hanem egy Bausparkasse-t. Amiből, ha jól sáfárkodott, egy lakás lett. Jómagam is éltem vele, 10% álomkamattal. (Miközben a kamatot akartuk eltörölni!).

Lásd még: FNA 1200 €/hó - elverik vagy befektetik? - okobetyar.blog

 

4,70 € WC-PAPÍRRA – német szegények – TAZ Berlin/RózsaS

 

A járvány másképp hat szegényre, mint gazdagra. Ulrich Schneider, Paritätische Gesamtverband (Paritás Szövetség): „A szegényeket jobban sújtja a pandémia, mert munkakörülményeik rosszabbak, a közközlekedésre vannak ráutalva, lakásuk rosszabb és szűkösebb, egészségi állapotuk is gyengébb. Nem is szólva a menekültek szálláshelyeiről és a hajléktalanokról.”. A Szövetség 2020-ban végzett fölmérésének címe: Szegénység a pandémiában. Az ún. szegénység-kvóta soha nem látott csúcsot ért el: 16,1 %-ot. Ők az átlagjövedelem 60% alatti összegből élnek. Más tanulmányok „szegénység-veszélyeztető-küszöbnek” nevezik („Armutsgefährdungsschwelle“). A nettó-jövedelem havi 1 126 € alatt maradt, egyszemélyes háztartásra számítva. A teljes lakosság egyhatodáról van szó.

 

0,2% növekedés látható, de ezt módszertani okokból, a korábbi évekkel csak részben hasonlíthatjuk össze. A Hartz-IV-eseknél több lett a kiadás. Az ún. kisegítő-támogatás („Unterstützungsangebote“) - táblák, iskolai étkeztetések, szociális áruházak, a járvány miatt kiestek. Ezzel szemben új kiadásaik jelentkeztek maszkok, fertőtlenítők, higiéniai szerek formájában, amit a Hartz-IV-normaösszeg csak 4,70 €/hó erejéig fed le. Csak 2020 második felében kaptak 300 €-t minden gyerek után.

 

A jövedelem-kiesés főleg a foglalkoztatottakat érintette. 2019-ben 9% önfoglalkoztató volt szegény, 2020-ban már 13%. Ezen vállalkozók 40%-a keresett kevesebbet. A biztosítottaknak sokat segített a kurzarbeit-juttatás és a munkanélküli segély. Schneider: „Drámai visszaesés a szegényeknél mégsem következett be.”

 

Az összlakosság 4/5-ének jövedelme nem csökkent. Ők főleg nyugdíjasok és állami alkalmazottak. IFO-Institut München: A járvány főleg a gasztronómia és a rendezvény-szervező szektort érintette súlyosan. Elmaradtak a vendégek, a nézők, a megbízások. Andreas Lutz (Verband Gründer und Selbstständige Deutschland, VGSD): „A karácsonyi ünnepek és piacok elmaradtak. München-ben bezártak a bárok.” A egyemberes-önfoglalkoztatók 2022 márciusáig ún. új start-támogatást kérvényezhetnek, 1500 €-t havonta.

 

Az új koalíció egész sor intézkedést tervez, a jövedelem-szegénység enyhítésére. Az alapprobléma az, hogy a minimálbéren kívül minden ilyen segély fenntartásokkal kapható („Finanzierungsvorbehalt“). Így a megígért gyermek-alapbiztosítás csak akkor léphet életbe, ha előbb a gyerekes családok jövedelem-szegénysége gyakorlatilag megszűnik. Minden attól függ, hogy az új kormány hogyan definiálja a gyermekek szociokulturális létminimumát.

 

TAZ, 17. 12. 2021

4,70 Euro im Monat für Masken, Tempos, Binden

 

 

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

 

A TOLMÁCSLÓ HITELESSÉGE

 

Magamnak is fölteszem a kérdést, milyen hűen magyarítom a német cikkeket?

 

1

Aki fordít, óhatatlanul is itt-ott félrefordít. (Redox potenciál = a vörös ökör nemzőképessége). Sok a csapda-helyzet: Nincs magyar szó rá. (Regierungspräsident, Kohleausstieg, Energiewende - „tartományi kormányelnök”, „szénstop”, „energiafordulat”). Egyébként a német is tele van angol kifejezésekkel. Meghagyhatjuk eredetiben: Bundestag, Ampelkoalition, Bund, Land. Az Ampel az jelzőlámpa, de a Land hogy lehet tartomány vagy megye, ha pl. a bajor „tartomány” majd' kétszer akkora, mint Mo.? A „német szövetségi tagállam” annyival jobb, hogy pl. a járványvédelemben épp a kiskirály-Land-ok az akadályozók.

 

2

A cikkek terjedelmesek, ki kell tölteni a lapot. Egyrészt a részletekben tárul föl egy jelenség igazán, másrészt sem tér, sem idő nincs rá korlátlanul. Könyörtelenül zanzásítok, elhagyom az ismétléseket, a redundanciát. Nem lehet minden rövidítést megmagyarázni – dolgozzon az olvasó is, járjon utána! Már az első mondatoknál kiderül, ha valaki „rizsázik” ill. akadémikus bikkfa-nyelven próbál szólni. Gyanús, ha a mondat nem világos, nem szabatos, nem tárgyilagos. Lehet mélyen arany, ekkor kibányászom - ha észlelem.

 

3

Ahogy jómagam, a forráshoz bárki hozzáférhet. Ha valaki kételkedik, ellenőrizze az eredetiben. Csak rangos lapokban tallózom, még saját „Tageszeitung”-unkból, a TAZ egykori szcéna-újságból is ritkán idézek. A DER SPIEGEL-t sokan bírálják, hogy „sztorit” kerekít valamiből, véleményt kever a tényekbe, a „Gegendarstellung” (cáfolat) is többször előfordul. De kevesen dolgoznak föl ekkora alapossággal, ilyen mélyrehatóan, pro és kontra, égető témákat.

 

4

Az én jutalmam legyen a KOMMENT lehetősége, ahol én is „rizsázhatok” ill. találgathatok. Pl. a „VÉGE LEHET, DE NEM AKARJÁK”-ban (amit az Országos Tisztifőorvos is figyelemre méltatott), úgy véltem, akit a kovid igazán megkínzott, az nem lehet több 5-10 %-nál. Másképp nem magyarázható meg az ekkora közöny, felelőtlenség és a járvány tombolása - már 2 éve! Hiába a 70%-os átoltottság, egy beoltott és egy 12 éves is lehet felelőtlen és vírushordozó.

 

2021-ben mintegy 100 cikket sikerült postáznom, ebből kb. tízet saját „Misthaufen”-emről (trágyadomb) - nem számítva az OPeBaSzö-ket. Lehívható lesz a „2021 krónikája” cím alatt.

 

Boldog szentestét!

RS

 

NEM MEGYÜNK BE A PARLAMENTBE! RózsaS, Szelíd Energia Alapítvány

 

Kedves Ellenzék!

 

Mondd ezt:

 

„GYŐZÜNK!

DE HA MÉG SEM, NEM MEGYÜNK BE A PARLAMENTBE!”

 

RS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6616791020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása