Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

PCR-BOTRÁNY: EGYIK KASZÁL, MÁSIK NEM – ZDFfrontal/RózsaS, német-sajtó figyelő

2022. február 11. 13:03 - RózsaSá

PCR-BOTRÁNY: EGYIK KASZÁL, MÁSIK NEM – ZDFfrontal/RózsaS, német-sajtó figyelő

 

Hosszú sorok a PCR-nél, lassú és drága. Priorizálni kell, pedig volna más út.

 

Ausztria annyi PCR-kapacitással rendelkezik, mint az egész Németország. Az eljárás a bécsi Wiener Modell, „PCR Bürgertest, Alles gurgelt” kampány. Sós oldattal 1 percig gurgulázni, fiolába zárni, okostelefonnal azonosítani és oltópontokon, benzinkúton, szupermarketekben leadni – ennyi. A labor 1 óra alatt földolgozza, kiértesítés 24 órán belül, Ausztriában naponta 800 000 mintát dolgoznak föl. Ára 6 € - az államnak, lakosoknak ingyenes.

 

A gyártó, a QIAGEN, 40 országban terjeszti, csak épp itthon nem. „Fölkínáltuk, nem kellett. Pedig a tesztünk gyorsan szekventálható, ha új vírusvariáns jönne.” Az egészségügyi miniszter: „Csúcsterheléskor nem lehet a laborokat átállítani.” Benjamin Föckerberger 50 tesztállomást üzemeltet: „Emelhetjük a kapacitást.” A ZDF megkereste az ALM laborszövetséget, erős lobbi-nyomulásra bukkant. Elérték, hogy diszkreditálják a konkurens laborokat. Így csak a régi, akkreditált laborok kapnak megrendelést, 43-83 € darabáron, ezt is kifizeti nekik az állam. Szó volt az állatlaborok átállításáról is, de őket sem engedték be. „Van elegendő labor. Az ár jogos, a politikai döntés kiegyensúlyozott.”

Nem kell a Wiener Modell, kellenek a milliárdok, azoknak a zsebéből, akik hosszú sorokban várnak a PCR-tesztjükre.

 

ZDF frontal, 8. 02. 2022

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2117405592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása