Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HETEN AZ ÚTRA ÜLNEK ÉS MINDEN MEGÁLL - Jogellenes demo? - TAZ, Berlin/RózsaS

2022. február 14. 05:17 - RózsaSá

HETEN AZ ÚTRA ÜLNEK ÉS MINDEN MEGÁLL - Jogellenes demo? - TAZ, Berlin/RózsaS

 

Az „Aufstand der letzten Generation“ (Az utolsó nemzedék felkelése) borzolja a kedélyeket autópálya-blokádokkal. De mennyire elfogadható az ilyen tiltakozás?

 

Pofonegyszerű: Pirosnál kiszaladnak az út közepére, leülnek és egy autó sem megy tovább. Nem a munkába indulók ellen „ülnek”, hanem az élelempazarlás és a klímarongálás ellen. Magukat az utolsó generációnak tartják, akik még tehetnek valamit a klímakollapszus ellen, ami az emberiség végét hozza el. A tét súlyossága és sürgőssége indokolja ezt az akcióformát. Oda akarnak ütni, ahol nagyon fáj.

 

Tömegmozgalomnak épp nem mondható, egy akcióban legfeljebb 20-30 vesz részt. Újra és újra próbálkoznak, miután a rendőrség kiengedte őket. Berlinben kezdték, következett Hamburg, Frankfurt am Main, Stuttgart és München. Ők maroknyian a klímamozgalom egy arca. Nagy tüntetések a ragály miatt nincsenek. Bár az FfF belengetett március végére egyet, de ez bizonytalan.

 

Az útblokádok földühítik az embereket, kiugranak és megpróbálják őket elvonszolni, szidják, néha ütik őket. Marco Buschmann (FDP), igazságügyminiszter: „Bejelentetlen tüntetések az utakon jogellenesek.” A környezetminiszter, Steffi Lemke (Grüne), először tapsolt nekik: „A civil engedetlenség abszolút legitim”, de aztán váltott: „Egyetértek az FDP-vel. Nem lesz koalíciótörés.” A zöld agrárminiszter, Cem Özdemir, ugyanígy: „Csak ártanak a közös célnak.”

 

Tadzio Müller, „Ende Gelände“-alapító, a Rosa-Luxemburg-Stiftung klímareferense, a mozgalom egy másik, radikális arca. Tovább feszítené ill. szakítaná a húrt: „Békés szabotázst, fosszilis struktúrákat szétzúzni, emberek veszélyeztetése nélkül. Semmi más nem segít. Ha egy stratégia nem válik be, botorság újból bevetni.”

(Egyszer keveredtem ökoterrorista-gyanúba, a kölni rendőrségen, amikor előadásaimhoz fotóztam a barna füstöket eregető RWE-erőműveket. RS).

Kicsiben már elkezdődött. Ismeretlenek több városban a SUV-kerekekből kiengedték a levegőt, klímapolitikai szórólapokat hagytak hátra, az Indymedia-t is terítik ilyen üzenetekkel. Egyik levelükben közlik, a Lausitz szénkonszern szénfejtője néhány kotró- és más gépét tönkretették. A rendőrség és az LKA (Landeskriminalamt) nyomoz.

 

Most ez csak egyes akció vagy az egész klímamozgalmat hajtják maguk előtt? A békés szabotázs nem ellentmondás önmagában? „Persze, hogy békés. Hogy lehet gépeken erőszakot tenni? Talán fáj nekik?” A filozófus, Eva von Redecker, másképpen látja. Egész életmódunk a dolgok elleni erőszakon alapszik. Pl. a természet kizsákmányolása, amely jóval nagyobb erőszak és sok esetben még legális is. A „Revolution für das Leben“ c. könyvében a klímamozgalmat is elemzi. „A jelenlegi helyzetet inkább gyöngeségnek mondanám. A mozgósítás és a tömeglelkesedés apadóban, részben a járvány, részben az elmaradó politikai siker miatt. Represszió és kimerülés a neoliberális hétköznapokban. Kétségbeesésükben eldurvulnak.” Alapvetően nem győzi meg az érvelés, hogy gigantikus erőszak ellen erőszak megengedhető. Ám ha valaha is a történelemben militáns föllépés etikus volt, akkor ez a tiltakozás.

 

Tadzio Müller önvédelemről beszél. De érvét bíróság elfogadja? Az önvédelem feltételezi, hogy bűntény fenyeget. A klímaválság okozását lehet ilyen helyzetnek tekinteni. Ám másrészt autót hajtani, szenet fejteni legális – kellő engedélyekkel. Jogászok szerint nem feltétel a bűntény közeledése. Ha fuldoklót látunk, lophatunk egy csónakot a mentésére. Kérdés, hogy a bűntett szükséges volt-e a cél eléréséhez?

 

Az aktivizmus helyénvalóságát az IPCC is elismeri. Nem volt kézenfekvő, hogy az FfF egy jogtöréssel, egy iskolasztrájkkal kezdte működését? És nem lehet a klímánál szükségállapotról beszélni? Wolfgang Lucht, berlini klímakutató: „Az autóblokád rossz eszköz, de a motiváció érthető. A retorika és a politikai tett között még mindig nagy a hézag.” 1,5 fok 2100-ig csak nagyon optimista feltételekkel érhető el. Így a Lucht által kiszámított fair CO2-mérleget Németország nem érheti el. „Csak más országok túlteljesítése segítene, de erre nincs lehetőség.” A következő tűzfal 1,6 fok kell, hogy legyen és az okozók térítsék meg a károkat. Összességében 2,7 fok felé tartunk, ez jóval több a párizsi határnál – életveszélyes.

 

Amit most látunk, csak a kezdet – de ez rohamosan rosszabbodni fog. Tehát nem csak a klímamozgalom radikalizálódik, a klímaválság is. A világgazdaságot gyorsan át kell építeni – radikálisan.

 

TAZ Tageszeitung, 12. 2. 2022

Zeit für Notwehr?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7217490810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása