Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AUTARK HÁZAK? - SPIEGEL/RózsaS

2022. augusztus 21. 12:44 - RózsaSá

AUTARK HÁZAK? - SPIEGEL/RózsaS

 

A befektetés sosem térül meg!” - mondták Leukefeld-éknek a szász Freiberg-ban. L: „Nálunk szinte mindent a nap csinál és nem küld számlát.”

Két energia-autark ház épült egymás mellé, 2013-ban, a Technische Universität Freiberg és a kormány segítségével. Az egyikben mérnöki iroda, a másik lakás. 190 szenzor került a házakba, minden kWh-t mérnek. Az autarkia működik, télen is. (??). A tetőkön napkollektor és napelem, L. áramának 95%-át innét kapja. Még az E-autóját (10 000 kWh/év) is innét tölti föl (??). Az egyik házban 9000 literes víztartály tárolja a nyári hőt, ebből szívják vissza egészen a télig (Október végén lehűl. RS). Utána fafűtéssel rásegítenek. A házak jól szigeteltek. L. a külső +5% energiáért 350 €-t fizet évente. A befektetés nagy volt, de mire eléri a nyugdíjas kort, nem lesz energiaköltsége.

A háború óta megugrott az energiakeresés, L. naponta 20 telefont kap. (Mikor dolgozik?). Ám privátházakkal nem foglalkozik, nem éri meg. (Ha neki nem éri meg, akkor a privátházaknak?). Ügyfelei soklakásos házvezetők, mint a panelesek

2013-ban, 160 m2-es házáért 368 000 €-t adott ki, 85 ezerrel többet, mint egy normál-házért. Ám éves takaréka 3500 €, így 25 év után lesz a pénzénél. L: „Az emelkedő árak miatt 20 év után visszajön a befektetés.” A család egyáltalán nem spórol, számos elektrokészülék bekapcsolva, szobahőfok 23 *C. A világítást sem kapcsolgatják (Szép példaadás?).

Ma ez a rendszer 130 000 €-ba kerül. Az óriási víztartály 12 m2 lakófelületet vesz el. Teljes autarkiának nincs értelme, ehhez 50 000 l víz kellene. „Az utolsó 30% autarkia annyiba kerül, mint az első 70%.” L. a napelemekkel a plafonra szerelt infravörös-fűtését táplálja. Télen kályha is működik. Mindezzel 70% autarkiát ér el. Az IR-panel 12 000 €, harmada a hőszivattyú árának. Utóbbit a kormány új házaknál előírja. (?? RS). Az IR-nél nincs komplikált vízkör, ám az áramfogyasztás jóval nagyobb a hőszivattyúénál. Napelemmel, kályhával kombinálva gazdaságos lehet. L.: „10%-kal több az autarkia, mint a hőszivattyúnál, amelynek megtérülési ideje 40 év.” A padlófűtés ára, 150 m2-nél, 38 000 €. A hőszivattyú éves áramfogyasztása 1000 €, az IR-é 1600 €. Lamia Messari-Becker, Uni Siegen: „A rendszerhez kevés technika kell, viszont déli tető, jó ablakok és kiváló hőszigetelés. 'Lyukas' házaknál az áramszámla megfizethetetlen lenne.”

Aki kis házzal is beéri, totál autark is lehet. Theresa Mai, Wohnwagon (Gutenstein, Ausztria): „Megmutatjuk, hogy néz ki a jövőképes ház.” A mobil házacska sarkai lekerekítve, ökörszem-ablakai vannak, nemesfából építik és klímasemleges. Még a vízvezetékre sincs rákötve. A „Fanni” egy kihúzható fülkével 32 m2-t kínál, 10 m hosszúsággal. Áram a napelemekből a tetőről, a fűtést a vízkörös kályha adja. A víztartalék a ház melletti kis tavacskában van. A víz körforgásos, nádas tisztítóval. A biotoalett víznélküli, trágyázza a növényeket. A ház a régió fáiból, agyagából, juhgyapjúból készül. Ára 120-140 ezer €, Németországban engedélyköteles. Van 100 m2-es is, 300 000 €-ért. A kereslet óriási, eddig 150 kelt el, szállítási idő egy év.

És akinek ilyenre nem telik? L.: „Először tessék hőszigetelni. Utána jöhet a szolár, végül az új fűtés. Sokan ez utóbbival akarják kezdeni, ez olyan, mint lyukas vödörbe vizet önteni.

Szaporodnak a gerilla-napelemek a balkonon, a kertben. Előbb ajánlatos a háztulajjal és az energiaszolgáltatóval egyeztetni. Hátrány: Az áram rögtön fölhasználandó.

SPIEGEL, 20. 8. 2022

Die neue Unabhängigkeit

KOMMENT

No, ez a Spiegel meseországa, avagy nem minden arany, ami fénylik.

  • Szántón nem lehet energiát termelni, energiát tárolni nem lehet. (A kivételek: Magas víztározó, a drága akkutelep - nem általánosíthatók.)

  • A házba épített óriási víztartály, mint hőtároló, már 1982-ben befuccsolt, mert kiderült, már novemberben lehűl. (Mégis máig lehet ezen a címen pénzt kicsikarni!).

  • Világszerte épülnek „napházak”, „autark házak”, „autonóm házak”, „alacsony energiafogyasztású házak”, „passzív házak”. Ezek állami támogatással készülő, egyedi kísérletek - a nép számára elérhetetlenek.

  • A padlón járunk, a kályhával fűtünk. Csak a bolond keveri össze!

  • A hőszivattyúnak hogyan ugrik be egy ilyen erős technikai ország erős kormánya? „A levegőből fűt.” „A talajvízből fűt.” A hőszivattyú nem primer energiát fogyaszt, hanem finom, másodlagos villamosat (van gázos is). Valahol fűtenek, áramosítják, vezetik, végül visszaalakítják hővé, mint a villanyfűtésnél. A rezsós főzésnél 3% hasznosul. Nem kell ide termodinamika, hogy rájöjjünk, ez a legnagyobb tékozlás. Áramot csak olyan készülékeknél használjunk, melyeknél másmilyen energia kizárt.

  • Az IR-fűtés engem is lenyűgözött – mint időszakos, kis helyiség segédfűtése. De nem egy egész lakásé! Igaz, hasonló a naphoz, de mégis villanyfűtés. Ez akkor lesz tökvilágos, ha megkapjuk a villanyszámlát. (Lásd: Szelíd Energia Füzetek 4, Fűtés; 8 Energiamenü).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9217912451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása