Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ORBÁN, A KERÉKKÖTŐ -Deutschlandfunk/RózsaS

2022. december 07. 09:54 - RózsaSá

ORBÁN, A KERÉKKÖTŐ -Deutschlandfunk/RózsaS

Újból és újból Mo.: Orbán akadályozza a menekültek elosztását, blokkolja az orosz olajembargót, nem szavazza meg a konszernek minimum-adóját. Az egész EU ellen dolgozik. Mért teszi?

Az „Ungarn first”-elv, az autoriter stílus mindenekelőtt saját hatalma kiépítését szolgálja. Brüsszel terveit alig fogadja el – pénzeit annál inkább. Ám most az EU-Bizottság 13 mrd €-t visszatart.

Orbán 2010 óta, 50%-kal, folyamatosan kétharmadot nyer. Ezzel alkotmányt és választási rendszert írhatott át. A vidéket, ahol több a Fidesz-szavazó, fölértékelte. A parlamenti helyeket megnyeste és átszabta a választókörzeteket. A többségi választójog szerint a legtöbben direktmandátummal kerülnek be az országgyűlésbe. A pártok százalékos aránya alárendelt.

Orbán 2014-ben azzal hencegett, hogy a nyugati liberális demokráciát fölülmúlva, „illiberális demokráciát” vezet be. Valójában azonban a jogállamot bontotta le, gúzsba kötötte a médiumokat, a civileket, családját és klientúráját óriási vagyonokhoz juttatta. A rendszerbírálók, a migránsok, a nemi kisebbségek ellen uszított.

Mégis, honnét a népszerűsége? Előtte politikai szélcsend és gazdasági válság volt, a szocliberális kormányt gyűlölte a nép. 2015-ben, a menekültválságkor, vehemensen támadta a Merkel-féle „Wir schaffen das” (Megcsináljuk) jelmondatot. Ezzel azon államok élére állt, amelyek a határok lezárását, a menekültek elutasítását propagálták. A nép, amely arabokat és feketéket még nem igen látott, mögéje állt. Az országban csak 2% külföldi van, főleg Romániából jöttek. Paul Lendvai, „Orbáns Ungarn“ c. könyvében: „Az Orbán-EU-történelem egy szomorújáték. Csakis EU-ellenségekről beszél, háborús kifejezésekkel.” Martin Schulze (SPD): „Mo. formálisan egy demokrácia, de alaptörvénye szerint egy autoriter állam. Orbán tudja, bármit megtehet az EU-ban.” Semmiképp sem szigetelik el, valahogy hozzászoktak. Sebastian Kurz számára példakép, ahogy a szlovén Janez Jansa, a bolgár Bojko Borissow számára is. Németország is szívesen látta, főleg Merkel és Horst Seehofer (CSU). Németország 3 okból elnéző Orbánnal: az Audi, a Mercedes és a BMW miatt.

Mo. a negyedik EU-netto-fogadó: 2021-ben 1,7 mrd €-t fizetett be, kapott viszont 6 mrd €-t (Statista/ EU-Kommission).

Katarina Barley (SPD), Manfred Weber (CSU) követelte, hogy hogy töröljék el az egyhangú szavazást az EU-ban.

Ehhez azonban egyhangúság kell.

Deutschlandfunk, 28.10.2022

Viktor Orbáns Rolle als Verhinderer

KOMMENT

Orbán egy hamiskártyás, ezért mindig nyer.

Ki az a bolond, aki leül egy hamiskártyással játszani?

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1917996650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása