Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

PÉNTEKEN LEFOGY A BUNDESTAG? – 736-ról 598-ra – ZEIT online/RózsaS

2023. március 14. 17:15 - RózsaSá

PÉNTEKEN LEFOGY A BUNDESTAG? – 736-ról 598-ra – ZEIT online/RózsaS

A CSU és a Linke vehemensen kapálózik, hisz kevesebb helyük lesz. Markus Söder (CSU) és Janine Wissler (Linke) az alkotmánybíróságra mennek. Már januárban volt egy kísérlet; az Unió nem egy ilyen reformot fúrt meg. Az Ampel-koalíció (SPD, Grüne, FDP) 630 mandátumban egyezett meg, ezen felül törlik az ún. Grundmandatsklausel-t (alapmandátumzáradék). Utóbbi megengedi, hogy 3 nyert direktmandátummal frakciót lehessen képezni. Ezzel jutott be 39 Linke, bár csak 4,9%-ot kaptak. Ha ez a reform átmegy, a Linke kiesik, a CSU pedig reszket. Söder: „Egy attak a demokráciára!” A Linke sérelmezi, hogy az ellenzéket nem vonták be a reformba. Saskia Esken (SPD) védte a kompromisszumot, mely hosszú tárgyalás eredménye és a Bundestag karcsúsításához vezet. A direktmandátumok „javarészt” megmaradnak, a választó akarata érvényesül. Ricarda Lang, Grüne: „A reform késlekedése bizalomvesztést okozott.” Bijan Djir-Sarai (FDP) szerint többször meghívták az Uniót, de a CDU nem élt a lehetőséggel. A CSU már több reformot is meghiúsított.

KOMMENT

Ahangor: Amikor a CSU hatalmon volt, nem vitt át elfogadható reformot, mert nem akart semennyit sem leadni. (A régi rendszer előnyben részesítette.) Nem tették, most igyák meg a levét.

jgbk: Mért nem felezik meg a helyeket egyszer a másod-, majd az elsőszavazatok szerint? Nem lehet, hogy valaki jól dolgozott, meg is választják az első szavazatokkal, mégsem jut be, mert a pártja lemaradt. Az ún. Überhangmandat-ot (túlcsorduló) természetesen meg kell szüntetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5218071912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása