Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

GÁZ-UMLAGE – gáz a gáz – ZEIT online/RózsaS

2022. augusztus 16. 22:41 - RózsaSá

GÁZ-UMLAGE – gáz a gáz – ZEIT online/RózsaS

 

A kormány kénytelen gázár-hozzájárulást kivetni, hogy a nagy gáz-importőrök függetlenek legyenek a nagyon magas piaci gázártól és folyamatosan tovább tudják adni a gázt szerződött ügyfeleiknek. A német energiarendszert nem fenyegetheti a nagy konszernek csődje.

 

Scholz kancellár megpróbálkozott az umlage 19% áfa-törlésével, de az EU-biztos, Danny Ferry válasza: „Erre nincs lehetőség”. Scholz: „Nem akarunk több áfa-bevételt a lakosság terhére. A járulékot vissza akarjuk adni a polgároknak, erre keresünk egy jogszilárd megoldást, csak azután jöhet az umlage.” A polgárok tehermentesítésében az EU is érdekelt. Az EU legalább 15% áfát ír elő, de többször kedvezményes 5%-ot is megenged. Ezt ki lehetne aknázni. A könnyítés egy körülményesebb útja lehetne a fűtés-támogatás.

 

Az ellenzék káosz okozással vádolja a kormányt. „Aki milliárdos terhelést akar rárakni a fogyasztókra, az gondosabban tervezzen.” Alexander Dobrindt (CSU) : „A felelősséget az EU-ra hárítani szégyentelenség.” Az illeték legyen 20%-kal kisebb.

 

A Trading Hub Europe GmbH szerint a járulék 2,419 cent/kWh lenne. (Kölnben sokat harcoltunk azért, hogy a közismert kWh-t használják – joule, erg, Nm helyett. RS). Ehhez jönne a 19% áfa, 0,46 cent. Vagyis összesen 2,88 cent drágulás jöhet.

 

Gázárak

Németország: 28,4 cent/kWh (115 Ft)

Mo.: 10,3 Ft/kWh

 

ZEIT online, 16. 8. 2022

Gaskrise-gasumlage-mehrbelastung-olaf-scholz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3217909673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása